Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjeseci pritiska

Borzan u 'sigurnoj sobi': 'Prije ulaska osobni predmeti predaju se službeniku, a mobitel je zabranjen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moguće je voditi bilješke, no samo na posebnom papiru preko kojeg je utisnuto ime zastupnika, rekla je Borzan o 'sigurnoj sobi' Europskog parlamenta.

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan (SDP) posjetila je 'sigurnu sobu' Europskog parlamenta u kojoj se čuvaju pregovarački dokumenti Transatlantskog sporazuma o trgovini i investicijama (TTIP), priopćeno je iz njezina ureda.

Pročitajte i ovo Nina Skočak Skuplja potpise za kandidaturu Poznata tiktokerica želi u Europski parlament: "Na mojoj listi svi su mlađi od 30 godina" Provjereno: Zagrepčanin silovao pse - 4 RADI U EUROPSKOM PARLAMENTU Hoće li Zagrepčanin koji je godinama silova svoje pse odšetati slobodan? "Začuđuje kako sud ne promišlja da taj čovjek možda u ovom trenutku čini jednak zločin"

Tek nakon mjeseci pritiska, europarlamentarcima je dozvoljen uvid u povjerljive dokumente koji bi u konačnici trebali dovesti do potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini EU-a i SAD-a, odnosno stvaranja najveće zone slobodne trgovine na svijetu. Američko-europski pregovori, međutim, sporno napreduju.

Prije dobivanja termina u 'sigurnoj-sobi', potrebno je proći sigurnosnu proceduru tijekom koje se zastupnike informira o opasnostima špijunaže, mogućnosti prisluškivanja i praćenja te potpisati deklaraciju kojom se zastupnici obvezuju da ništa od informacija neće javno iznositi.

Važnost Europskog parlamenta

'Prije ulaska u sobu, osobne predmete je potrebno predati službeniku, dok su npr. mobiteli najstrože zabranjeni. Moguće je voditi bilješke, no samo na posebnom papiru preko kojeg je utisnuto ime zastupnika, tako da se u slučaju curenja zna izvor,' objasnila je Borzan.

Iako se radi o dvije tisuće stranica teksta, zastupnicima je na raspolaganju samo dva sata za pregled dokumenata. Borzan kaže da se zato usredotočila na teme s kojima se bavi u EP, a to su zdravstvo i sigurnost hrane, fitosanitarni standardi, okoliš, poljoprivreda i pesticidi.

Dopuštena je zabrana uzgoja GMO proizvoda!

Borzan je u nekoliko navrata tražila od Komisije jamstva da pregovori neće rezultirati smanjenjem standarda sigurnosti hrane i zaštite okoliša u vidu GMO-a, hormona rasta u hrani i pesticida. Pismeno joj je odgovoreno da su takve bojazni neosnovane.

Kao dio službene delegacije Europskog parlamenta, Borzan u ožujku putuje u Washington. Dvanaest eurozastupnika na čelu s predsjednikom Odbora za okoliš, zdravstvo i hranu sastat će se s predstavnicima Kongresa SAD-a, Agencije za hranu i lijekove (FDA) i ostalih sugovornika relevantnih za TTIP. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene