Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje iz EU parlamenta

Borzan: 'Markirana odjeća sadrži štetne kemikalije!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Greenpeace proveo je istraživanje nad 141 proizvodom svjetskih modnih trendova. Rezultati su pokazali kako su na dvije trećine testiranih proizvoda pronađeni nonilfenol etoksilati, četiri su uzorka sadržavala visoke doze toksičnih ftalata dok su na nekima pronađeni kancerogeni amini.

'Varate se, ako kupnjom skuplje, markirane odjeće kupujete sigurno! Čak ni dječji artikli nisu pošteđeni', upozorila je europarlamentarka Biljana Borzan, članica Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici EP u Strasbourgu, ukazujući na istraživanje Greenpeacea koje je provedeno nad 141 proizvodom svjetskih modnih trendova. Rezultati su pokazali kako su na dvije trećine testiranih proizvoda pronađeni nonilfenol etoksilati, četiri su uzorka sadržavala visoke doze toksičnih ftalata dok su na nekima pronađeni kancerogeni amini. Posebice su se zabrinuli zbog prisutnosti opasnih kemikalija na dječjim artiklima.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zagrepčanin silovao pse - 4 RADI U EUROPSKOM PARLAMENTU Hoće li Zagrepčanin koji je godinama silova svoje pse odšetati slobodan? "Začuđuje kako sud ne promišlja da taj čovjek možda u ovom trenutku čini jednak zločin" Biljana Borzan Intervju s Biljanom Borzan Zašto jedemo hranu lošije kvalitete u odnosu na naše susjede? "Mi kao država kasnimo za drugima godinu i pol dana"

Izglasana rezolucija o pravima LGBT osoba, Dubravka Šuica zakasnila

'Istraživanje Greenpeacea pokazalo je zabrinjavajuću učestalost odjeće kontaminirane kemikalijama i u europskim trgovinama. To je ozbiljan problem koji valja sustavno istražiti i ako se pokaže potrebnim, žurno poduzeti korake na europskoj razini kako bi zaštiti zdravlje i potrošačka prava građana', zatražila je Borzan pozivajući na poduzimanje konkretnih koraka.

Kemijski kontaminirani proizvodi svoj put do trgovačkih polica i ormara građana pronađu, kako stoji u priopćenju ureda ove europarlamentarke, zbog neadekvatnih sigurnosnih procedura u tvornicama. Problem kemijski zagađene odjeće, pozivajući se na Greenpeaceovo istraživanje, poručuje Borzan, posljedica je industrijske obrade tekstila pri kojoj se koristi niz tvari koje mogu imati razoran učinak na ljudsko zdravlje. Riječ je o kemikalijama koje ovisno o vrsti i koncentraciji mogu izazvati posljedice u rasponu od svrbeža do raka. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene