Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posao u Europskom parlamentu

Izglasana rezolucija o pravima LGBT osoba, Dubravka Šuica zakasnila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasovanju u Europskom parlamentu nisu nazočili Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista i Ruža Tomašić HSP AS, koja je u Australiji. Dubravka Šuica je zakasnila.

Za rezoluciju su glasovala 394 zastupnika, 176 ih je bilo protiv, a 72 suzdržanih.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac i Željko Cvrtila - 1 Za Dnevnik Nove TV Stručnjak za sigurnost tvrdi: "Turudić je odmah trebao dobiti zaštitu, sada su na potezu SOA i policija" Ilustracija U Splitu Žena fotografira brave na ulaznim vratima u zgradi: Policija upozorava građane

U rezoluciji se pozivaju Europska komisija, zemlje članice i tijela EU-a da zajednički rade na programu zaštite temeljnih prava LGBTI populacije , koji bi bio sličan postojećim strategijama EU-a protiv diskriminacije na temelju spola, invalidnosti ili etničke pripadnosti.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Agencije EU-a za temeljna prava, gotovo polovica, 47 posto, pripadnika LGBTI populacije osjeća se diskriminirano ili šikanirano, a 26 posto njih je u proteklih pet godina fizički napadnuto ili im se prijetilo nasiljem.

"Homofobija se ne smije više tolerirati u Europi. Toliko puno nas lezbijki, gejeva, biseksulaca, transrodnih i interseksualnih ljudi živjelo je predugo u strahu. Bojimo se držati za ruke na ulici, bojimo se vrijeđanja, izbacivanja iz naših kuća ili s posla. Moje izvješće kaže da EU tu mora djelovati tako da i mi možemo uživati prava zajamčene svima u EU-u", izjavila je izvjestiteljica, austrijska zastupnica Ulrike Lunacek, koja je i sama lezbijka.

Pariz: Konzervativci prosvjeduju protiv istospolnih brakova i rodne teorije u školama

Zastupnici ističu da Komisija treba pripremiti smjernice kako bi se provodile direktive o pravima građana EU-a i članova njihovih obitelji da se slobodno kreću i nastanjuju na teritoriju članica EU-a "tako da se poštuju svi oblici obitelji zakonski priznati nacionalnim zakonima zemalja članica".

Također se kaže da bi Komisija u području obrazovanja trebala poticati jednakost i nediskriminaciju na temelju seksulane orijentacije i rodnog identiteta kroz edukativne programe.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ uputila je pismo hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu i pozvala ih da glasuju protiv izvješća austrijske zastupnice Ulrike Lunacek.

"Vjerujemo da ćete se pridružiti građanima cijele Europe u suprotstavljanju svakom obliku mržnje ili proizvoljne diskriminacije LGBT osoba. Svaka osoba ima jednaku vrijednost i dostojanstvo. Svaki građanin Europe jednak je pred zakonom. Međutim, ukazano je na mnoge probleme vezano za prijedlog plana gđe Lunacek, a izvješće je posljednjih tjedana primilo brojne kritike. Najveći problem je to što izvješće poziva na posebnu zaštitu i posebna prava za LGBT, a ne za sve građane", kaže se u pismo udruge "U ime obitelji".

Gradonačelnik Sočija: Mi smo grad bez homoseksualaca!

Pri glasovanju se podijelili zastupnici Europske pučke stranke - nešto manji dio glasovao je za, a malo veći broj zastupnika iz tog kluba glasovao je protiv.

Prema podacima Parlamenta od hrvatskih zastupnika za izvješće su glasovali SDP-ovci Marino Baldini, Biljana Borzan, Sandra Petrović Jakovina, Tonino Picula i Oleg Valjalo.

Protiv su glasovali HDZ-ovi Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Stier, dok je Dubravka Šuica zakasnila na glasovanje.

Nisu bili nazočni Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista i Ruža Tomašić HSP AS, koja je u Australiji. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene