Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gošća Dnevnika nove tv

Istaknuta SDP-ovka Biljana Borzan o izboru budućeg predsjednika stranke: "Smatram da bi bilo izuzetno dobro imati samo jednog kandidata"

Gošća Dnevnika Nove TV bila je SDP-ovka Biljana Borzan, s kojom je razgovarala reporterka Josipa Krajinović.

Upitana ima li, uz Peđu Grbina, drugih kandidata za predsjednika SDP-a, Biljana Borzan kaže da na današnoj sjednici Predsjedništva to nije bila tema. 

Pročitajte i ovo Biljana Borzan preferencijalni glasovi FOTO Ovi su kandidati bili zadnji na listama, ali su uspjeli ući u Sabor Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

"Nije bilo govora o kandidatima. Cijelo Predsjedništvo govorili smo o pravilima za predstojeće unutarstranačke izbore kako bismo što poštenije posložili tu priču i dajući pritom šansu svima, da iz tog procesa izađemo zajedno, sa što manje trzavica i svađa. Atmosfera je bila takva da smo sve odluke donijeli jednoglasno i to je bila poruka da nam razilaženja samo štete. Danas smo imali i četvero suspendiranih članova i nije bilo disonantnih tonova", rekla je Borzan. 

Objasnila je novosti u izbornom procesu unutar stranke. 

"U svim tijelima SDP-a, u Predsjedništvu i Glavnom odboru, bit će jednaka zastupljenost žena i muškaraca, dakle kada budemo birali svatko će moći glasati za svakoga. Ali će se na kraju kada se budu zbrajali glasovi iz regija u Predsjedništvo stavljati jedan muškarac, jedna žena", objašnjava Borzan. 

Rekla je kako se na ove unutarstranačke izbore ide po starim pravilima, "jedan član, jedan glas", čega ranije nije bila zagovornik. 

"To jest jedan od najdemokratičnijih načina, ali ako pravila ne promijenimo bojim se da će tu biti zloporaba", kaže. 

Kazala je i kako se ona neće kandidirati za čelništvo stranke

"Smatram da bi bilo izuzetno dobro imati samo jednog kandidata, da se ne dijelimo, jer nam podjele mogu sada samo itekeko štetiti, baciti nas opet u dva rova, ili tri, i iz tog bismo mogli izaći izrazito ranjeni. A i sad smo već teško ranjeni", kaže Borzan. 

Za budućeg predsjednika SDP-a kaže da prvenstveno treba biti netko tko ne dijeli, nego ujedinjuje. 

"Taj netko u prvom redu treba ujedinjavati  ne ponašati se po sistemu "moji i tvoji" jer to nas je dovelo do ove situacije danas. Treba biti osoba u koju će i članovi imati povjerenja i kada izađe govoriti u ime stranke će biti na ponos i članovima i simpatizerima, budućim biračima", zaključuje Borzan i dodaje kako u SDP-u ima puno takvih ljudi, a jedan od njih je i Peđa Grbin. 

"U svakom slučaju dobar tim mora biti uz bilo kojeg predsjednika jer ako ima dobar tim uz sebe on će ga samo jačati", poručuje.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene