Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret s američkim predsjednikom

Bila bi mnogo gora vijest da Kosor nije pozvana na sastanak s Obamom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro slijedi susret hrvatske premijerke i američkog predsjednika. Za pet dana Jadranka Kosor prvi će se put susresti s Barackom Obamom. Svjedočit će potpisivanju strateškog američko-ruskog sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja.

Prvi hrvatski rođendan u NATO savezu otvorio je premijerki Kosor mogućnost za prvi susret s američkim predsjednikom Obamom. Ne u Washingtonu kako se pričalo nego u Pragu. Sjedit će na večeri u društvu dva najjača lidera svijeta, Obame i Medvjedeva i jedanaest premijera država srednje i istočne Europe. Hrvatska je NATO saveznica i poziv je, tvrdi bivši veleposlanik u Washingtonu bio za očekivati. 'Bila bi mnogo gora vijest da nismo na taj sastanak pozvani. Ovakvom sastanku ne treba davati preveliku težinu pogotovo ne u kontekstu bilateralno hrvatsko -američkih odnosa', rekao je Ivan Grdešić, sa Fakulteta političkih znanosti. Iako premijerka neće biti u četiri oka s Obamom, kolektivno će se raspravljati o problemima u regiji koja zanimaju i Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Velika misa na susretu katoličke mladeži u Portugalu Međunarodni susret katoličke mladeži Na papinoj misi prisustvovalo milijun i pol vjernika: "Dopustite meni, jednome starcu da s vama mladima podijelim san..." Slika nije dostupna Kako je pao dron u Zagrebu? Plenković u posjetu NATO-ovoj zračnoj bazi: ''Potrebno je poboljšati suradnju''

>> Kosor se sastaje s Obamom u Pragu 7. travnja

'Moraju riješiti pitanja što s komplikacijama nakon Daytonskog sporazuma i to je dobra prilika da se okupe lideri s tog područja i da se s njima porazgovara o tome', rekao je Damir Grubiša sa Fakulteta političkih znanosti. Svaki ovakav susret Amerika iskoristi, kažu naši sugovornici, i da NATO saveznice pozove da povećaju brojku vojnika u Afganistanu. 'Predsjednik Josipović i vlada već su najavili slanje 20-tak ljudi instruktorskoga profila što će biti dobar odgovor na poziv Obame', kaže Grdešić. 'Hrvatska je na to pristala već tako da s te strane imamo konsenzus da rat protiv terorizma u Afganistanu treba okončati', objašnjava Grubiša.

Nakon susreta u Pragu pitanje je, tvrdi profesor Grdešić, koliko će brzo Amerikanci biti spremni na ponovni susret sa Hrvatskim državnim vrhom pogotovo u Bijeloj kući. 'Amerikanci su strašno škrti sa svojim protokolarnim vremenom i s vremenom predsjednika tako kad se u jednom kontekstu održi sastanak dvoje čelnika, teško je dobiti samostalni susret', dodaje Grdešić. S druge strane, u trenutku kad Hrvatska bude spremna na ulazak u EU, smatra profesor Grubiša, Amerika će htjeti produbiti odnose s Hrvatskom. 'To je vrlo važno i za SAD upravo zato da se cijela ta regija na neki način preko primjera Hrvatske ugura u EU i da se na taj način riješe konflikti i problemi', kaže Grubiša. Dobra je i prilika da premijerka boravak u Pragu iskoristi i za kratki susret s ruskim predsjednikom, no pitanje je koliko će to biti izvedivo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene