Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj graničnih prijelaza s Hrvatskom trebalo bi povećati, a neke od postojećih prekategorizirati, smatra Bosna i Hercegovina koja će to stajalište proslijediti Europskoj komisiji, pišu u četvrtak banjolučke Nezavisne novine citirajući visokog dužnosnika.


Ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) Miro Džakula, koji obnaša i dužnost predsjedatelja bosanskohercegovačkog državnog povjerenstva za integrirano upravljanje granicama objasnio je da su se nakon 1. srpnja pojavili brojni zahtjevi iz pogrančnih općina da se ponovo otvore neki od graničnih prijelaza.

Riječ je o prijelazima koji su u cijelosti ukinuti ili pretvoreni u malogranične otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju.

'I Hrvatskoj i cijeloj EU u interesu je da bude potpuno prohodna i uređena njihova granica s BiH', kazao je Džakula.

Najavio je za 10. kolovoza sjednicu državnog povjerenstva za granice na kojoj bi trebale biti usvojene konačne preporuke o broju i kategorizaciji graničnih prijelaza o čemu bi se onda očitovalo Vijeće ministara BiH.

Vezani članci Tanja Fajon Slovenska ministrica ponovila da podupire ulazak Hrvatske u Schengen Ilustracija Podignuta prva optužnica u Srbiji za Oluju: Četvorka optužena za raketiranje izbjegličke kolone. Pilot Borović: "Nisam sudjelovao u tome"

>> BiH: Zabrana uvoza mesa iz Hrvatske ostaje!

Nezavisne novine pišu da je najveći problem na dijelu granice kojemu gravitiraju općine Čapljina na jugu i Bosanska Dubica na sjeveru zemlje.

Nakon 1. srpnja za međunarodni putnički promet iz pravca Čapljine prema Metkoviću ostao je samo jedan od tri prijelaza pa se na Doljanima stvaraju dugačke kolone u kojima se satima čeka na prelazak granice.

Načelnik Čapljine Smiljan Vidić drži kako nema nijednog razloga da potpuno opremljeni prijelaz Gabela polje ne bude u funkciji međunarodnog putničkog prometa, tim prije što je novootvoreni prijelaz Bijača-Nova sela teško dostupan.

>> Ostojić i Virant zadovoljni suradnjom na prijelazu Dragonja-Kaštel

'Iako sam rođen u ovom kraju stajao sam četiri puta da se raspitam kamo da idem i opet sam zalutao na putu za Bijaču', rekao je Vidić kako bi opisao apsurdnost sadašnjeg stanja.

Granični prijelaz Bijača izgrađen je na nenaseljenu području i bez kvalitetne je cestovne veze s ostalim magistralnim prometnicama te nema ni prometnih znakova koji bi vodili do njega.

I načelnik općine Bosanska (Kozarska) Dubica Mile Zlojutro potvrdio je kako ondje žele da se sadašnji malogranični prijelaz s Hrvatskom prekategorizira i otvori za sav promet. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook   

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju