Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na ukupno 44 kilometra dionica poluautoceste u Gorskom kotaru između Kikovice i Stare Sušice od večeras će svako pretjecanje biti zabranjeno.


 Naime, bit će dovršeno postavljanje vibrirajućih crta i prometnih stupića u tunelima. Autocesta Rijeka-Zagreb investirala je oko 1,9 milijuna kuna u rigoroznu regulaciju prometa, a sve to moralo bi biti dovoljno da se prestanu brojiti poginuli u prometnim nesrećama, piše Glas Istre.

Vezani članci Nesreća na autocesti OBAVEZNO očistite led s krova automobila, inače ste opasni za sve oko sebe! Led na cesti Više sreće nego pameti: Izgubio kontrolu na skliskoj autocesti i nekim čudom izbjegao nesreću

 U svega četiri mjeseca, točnije studenome, prosincu, siječnju i veljači, na poluautocesti je poginulo čak 15 ljudi, broj ozlijeđenih je još i veći. 

U tunelima Pod Vugleš i Javorova Kosa jučer je završeno postavljanje prometnih stupića koji i fizički razdvajaju dvije prometne trake u različitim smjerovima, a do večeras će stupići biti postavljeni u svih devet tunela na poluautocesti. 

Rajko Morić, voditelj Tehničke jedinice Delnice iz ARZ-a, naglašava da se nakon ovoga više ništa ne može učiniti za povećanje sigurnosti putnika. Sve ostaje na savjesti i odgovornosti, na kojima je samo da poštuju prometne propise. 

'Treba znati da je svih 15 poginulih stradalo u nesrećama čiji je uzrok bilo prelaženje preko pune crte i vožnja prometnom trakom kojom dolaze vozila iz suprotnog smjera. Nitko od sudionika tih nezgoda nije imao alkohola u krvi i to samo govori da je ponajprije riječ o neodgovornoj vožnji i kršenju prometnih propisa. Sada pretjecanje na poluautocesti više nije dozvoljeno i to bi moralo biti dovoljno', govori Morić.

 Dodao je da je iznimka samo nekoliko lokacija dugih nekoliko stotina metara na kojima u jednom smjeru postoje dvije prometne trake pa se na njima i dalje zakonski može pretjecati.