Nakon objave revidiranih financijskih izvješća pojedinih Agrokorovih kompanija opozicija je još jednom pozvala HDZ da ne odugovlači s osnivanjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.


Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, u svojoj objavi na Facebooku postavio je pitanje premijeru Andreju Plenkoviću tko je lagao, Zdravko Marić ili Ante Ramljak. 

Vezani članci Ivica Todorić Blamaža DORH-a koja je građane koštala više od 9 milijuna kuna: Tko će za to odgovarati? Ivica Todorić Najskuplje vještačenje proglašeno nezakonitim dokazom: Pada li slučaj Agrokor?

"Plenković je umjesto 40 tisuća radnih mjesta u Agrokoru u travnju ove godine spašavao samo jedno radno mjesto - svog ministra financija! Plenkovićev ministar je 26. siječnja ove godine tvrdio da je s Agrokorom sve u redu, a danas čujemo od Plenkovićevog povjerenika Ramljaka da su Agrokorove kompanije godinama poslovale s gubitkom! Plenkoviću, tko je lagao? Marić ili Ramljak", pita Bernardić, dodajući kako su revizijska izvješća potvrda da istražno povjerenstvo za Agrokor treba početi s radom što prije.

Naglasio je da su ona i dokaz da je Zdravko Marić odavno odavno trebao prestati obnašati dužnost ministra financija. "Srame li se danas svi oni koji su dizali ruku za njegov ostanak i za opstanak ove Vlade? Treba pričekati konsolidirano izvješće o reviziji, kao i izvješče o radu otkada Agrokor vodi Ramljak. Jedno je jasno: netko je lagao", zaključuje Bernardić.

Božo Petrov, predsjednik MOST-a, kaže da su objavljene brojke jako loše, no pričekat će konsolidirano revizorsko izvješće. 

"Drago mi je da smo kao Most postupili odgovorno prije devet mjeseci i da smo nametnuli temu Agrokora i rješavanje ovoga problema u Vladi. Transparentnost koja se danas događa u Hrvatskoj izuzetno je pozitivna stvar za Hrvatsku. Ono što nije pozitivno u cijeloj toj priči je da se danas odgađa konstituiranje istražnog povjerenstva Sabora. Valjda je danas svima u Hrvatskoj jasno da je to potrebno", rekao je Petrov.

I SDP-ov Gordan Maras je nakon objave izvješća još jednom pozvao HDZ da se prestane protiviti osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor. 

"Ovo su sve razlozi koje smišljaju kako se povjerenstvo ne bi osnovalo. Još jednom ih pozivam da pristanu osnovati istražno povjerenstvo jer sada već svima u Hrvatskoj postaje sumnjivo da nešto skrivaju. Ukoliko žele odbaciti tu sumnju trebali bi već danas prihvatiti našu incijativu da idemo raditi oko toga i da ljudima damo odgovore", rekao je Maras.

Vlada: Prvi nalazi potvrđuju potrebe donošenja Lex Agrokora

Iz Vlade je stiglo priopćenje u kojem stoji kako će se detaljno očitovati nakon objave konsolidiranog izvješča u ponedjeljak, 9. listopada. Priopćenje Vlade prenosimo u cijelosti:

"Vlada Republike Hrvatske očitovat će se o revidiranom financijskom izvješću nakon objave konsolidacije koja će pokazati stanje Agrokor grupe na kraju 2016. godine.

Prvi nalazi koji su danas predočeni javnosti potvrđuju opravdanost potrebe donošenja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Vlada Republike Hrvatske najvažnijim drži što su donošenjem Zakona očuvana radna mjesta i spriječeno prelijevanje sistemskih rizika na cijelo gospodarstvo, te sačuvana stabilnost sustava. Time su i stvoreni preduvjeti za nastavak gospodarskog rasta."
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju