Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nisam dobio formalan zahtjev"

Bernardić: "Neću podnijeti ostavku, vrijeme je da se stane na loptu", Vidović za sankcije onima koji traže smjenu, Grčić protiv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas se napokon pojavio pred novinarima. Na predstavljanju SDP-ovih mjera za povećanje mirovina poručio je kako neće podnijeti ostavku.

Kazao je kako nije dobio nikakav formalan zahtjev za ostavkom. Stanje u stranci ocijenio je kao puč i anarhiju te zatražio da se stane na loptu. Poručio je kako je pred SDP-ovcima radno ljeto, misleći pritom na predstojeće izbore za europarlamentarce.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu" Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut"

Nije odgovorio na pitanje smatra li se odgovorim za stanje u stranci, a pismo 90 nezadovoljnih članova SDP-a, kako kaže, primio je na znanje.

"Ono je namijenjeno meni i ja ga ne mislim dijeliti ni sa kime, a što se tiče formalnih zahtjeva, nikakav formalan zahtjev nisam dobio sukladno statutu i stranačkim pravilima", rekao je na predstavljanju SDP-ovih mjera za povećanje mirovina.

Dodao je kako nije ugodno raditi u takvom okruženju, jer je to već šesti li sedmi pokušaj rušenja predsjednika SDP-a.

"Način na koji se to radi nije dobar, podsjeća me na puč, anarhiju. To ne smijemo raditi, u stranci moramo razgovarati kritički o brojnim problemima, ali isključivo na tijelima stranke, poštujući ono što smo sami donijeli, naš statut koji nam omogućava da funckioniramo normalno, po pravilima, kao demokratska stranka u demokratskoj zemlji", ustvrdio je.

Zadržati dostojanstvo i osjećaj pripadnosti SDP-u

Upitan hoće li biti sankcija prema ljudima koji su mu okrenuli leđa, rekao je da je sada najbitnije "zadržati ljudsko dostojanstvo i osjećaj pripadnosti samom SDP-u", pa apelira da to svi zajedno naprave.

Zahvalio je svima koji mu ovih dana daju potporu i povjerenje te poštuju dijalog kroz stranku, statut i vrijednosti demokracije.

Upitan zbog čega potpisnici pisma nisu mogli biti na sjednici Predsjedništva SDP-a, Bernardić je rekao da su svi bili do kraja i nisu bili zamoljeni da izađu, riječ je o pogrešnim informacijama.

"Tko je zamolio koga i što je prepričavao u medijima, u to ne mogu ulaziti jer kao predsjednik stranke moram govoriti istinu i poštovati stranačka tijela", naglasio je.

Bernardić je najavio da će teme na Glavnom odboru SDP-a biti priprema za europske izbore, nadopunjavanje stranačkih savjeta i razgovor o unutarstranačkim politikama.

Najavio radno ljeto za SDP-ovce

"Danas ovdje predstavljamo plan za povećanje mirovina, sljedeći tjedan plan za poljoprivredu, čeka nas radno ljeto gdje ćemo uložiti puno vremena i truda. Zato pozivam sve članove, kao i saborske zastupnike i rukovodstva, da se pripreme, jer nas čeka puno posla", Kaže Bernardić.

Vidović: Unošenje kaosa i nereda

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović smatra kako oni koji su na taj način izašli izvan stranačkog statuta trebaju biti na neki način sankcionirani, dok se saborski zastupnik Branko Grčić protivi sankcijama jer treba sačuvati stranku i zadržati ljude u SDP-u.

Vidović smatra kako nije normalno u javnosti komentirati kolege i predsjednika stranke, te da se situacija u stranci mora mijenjati jer je to preduvjet za komuniciranje bilo kakve politike.

"Svjestan sam da govoriti o bilo kakvoj politici dok imamo ovakvo stanje, pritisak i unošenje kaosa i nereda, ne izgleda previše obećavajuće i uvjerljivo", rekao je Vidović nakon predstavljanja SDP-ovih mjera za porast mirovina.

Smatra kako se svakoga može zamijeniti, ali za to postoje procedure. "U demokraciji ono što je većina izglasala je opće važeće za sve, pa i one koji se s time ne slažu", rekao je.

Upitan trebaju li biti sankcionirani oni koji se bune protiv Bernardića, rekao je kako "oni koji izlaze izvan okvir statuta moraju biti na ovaj ili onaj način sankcionirani, o tome nema nikakvih dvojbi".

"Hoće li to biti sankcije tipa da ih se još jednom upozori, kao što je to učinilo Predsjedništvo neki dan, da se kaže da to nije statutarno, politički korektno i da je to štetno za stranku, ili će to biti nešto više ne znam, ali je neprihvatljivo ponašanje koje su javno demonstrirale neke naše kolege difamirajući stranku već 19 mjeseci", kaže Vidović.

Podsjetio je kako se 17 dana nakon izbora Bernardića pisalo da ga treba promijeniti i da je nesposoban, 27 dana nakon izbora pisalo je da je SDP u rasulu i kaosu... "Riječ je o proizvođačima kaosa od prvog dana, radi se o želji dijela ljudi da rezultat izbora u stranci promijene na pomalo nasilan način", zaključio je Vidović.

Grčić: Sankcije nisu prihvatljive

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić poručio je pak kako sankcije za stranačke drugove nisu prihvatljive jer treba sačuvati jaki SDP.

"Apsolutno ne, treba sačuvati SDP i sve te ljude zadržati u SDP-u. Postoje legalne procedure, ako netko nešto želi neka izvoli i bavi se time. Sve drugo je za mene neprihvatljivo", rekao je Grčić.

"Ja sam napisao svoje pismo i mislim da sam realno rekao kakvo je trenutno stanje - duboka podjela koja za mene osobno nije prihvatljiva. Jasno sam rekao da komunikacijski kanal treba otvoriti, da su meni u stranci važni i Komadina i Obersnel i Hajdaš i Bernardić. Svi su mi važni, sve želim vidjeti u SDP-u i želim jaki SDP", rekao je Grčić.

Bernardićeve izjave komentirao je i Vedran Babić, saborski zastupnik SDP-a i jedan od potpisnika pisma. "Poslana je jasna poruka, pismo je pročitano. Znate svi tko ga je potpisao i prozivati te ljude da su foteljaši totalno je diskreditirajuće i definitivno je suprotno. Onaj tko se ne miče pokazuje šta mu je prioritet i što želi i kako dalje misli fuinkcionirati", kaže Babić, dodajući da vjeruje da će Bernardit otvoriti oči i raditi na tome da se povuče i napravi što manju štetu.

Pismo je potpisao i SDP-ov zastupnik Damir Tomić, koji se nada da će Bernardić otvoriti oči. "Pretpostavljam da mu njegov mentor Zlatko Komadina mora reći da odstupi i tada će mu se i oči otvoriti", kaže Tomić, dodajući da je vrijeme da se Bernardić povuče. (Hina/D.I.)

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene