Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unosan posao

Lova do krova: Evo koje će beneficije imati oni koji su izborili ulazak u Europski parlament

Europski parlament (Foto: AFP)
Europski parlament (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Europski parlament (Foto: AFP) Europski parlament (Foto: AFP) Foto: Afp Europski parlament (Foto: AFP) Europski parlament (Foto: AFP) Foto: Afp Europski parlament (Foto: Dnevnik.hr) Europski parlament (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Europski parlament (Foto: AFP) Europski parlament (Foto: AFP) Foto: Afp +1 Europski parlament (Foto: AFP) Galerija 1/6 >>
Zastupnici izabrani u Europski parlament imat će prilično lukrativan posao, za koji čak ne moraju javnosti polagati račune. Prošle je jeseni Europski sud pravde odlučio da ne moraju objavljivati na što su potrošili javni novac koji im je tijekom mandata na raspolaganju za troškove rada ureda.

Svaki zastupnik u Europskom parlamentu mjesečno će dobivati plaću u bruto iznosu od 8757,70 eura (oko 65.000 kuna). Kada se oduzme porez, ostaje im nešto manje (ovisi o zemlji iz koje dolaze), ali još uvijek više od 5000 eura (oko 37.000 kuna).

Osim plaće na raspolaganju im je mjesečno i 4513 eura (oko 33.000 kuna) za troškove rada ureda. Upravo je taj iznos predmet kontroverznih rasprava jer zastupnici ne objavljuju transparentno na što ga troše. A da to ne moraju, presudio je prošle jeseni i Europski sud pravde. Sud je u presudi naveo da bi bilo preveliko administrativno opterećenje objaviti svaki od četiri milijuna dokumenata vezanih za troškove rada zastupničkih ureda.

Da bi što produktivnije obavljali svoj posao, zastupnicima su potrebni asistenti. Tako je svakom eurozastupniku mjesečno na raspolaganju 24.943 eura (oko 184.000 kuna) za njihove plaće. Pravila Parlamenta nalažu da četvrtina tog budžeta bude iskorištena za plaće asistenata u Bruxellesu, a ostalih 75 posto na plaće asistenata zaposlenih u državi članici europskog zastupnika. Prema pravilima, zaposliti ne mogu svoje rođake.

Zastupnici u Europskom parlamentu također imaju i pravo na povrat novca za putovanja vezana za parlamentarne sastanke u maksimalnom iznosu do 4454 eura godišnje (oko 33.000 kuna).

Imaju pravo i na ''džeparac'' od 320 eura (oko 2400 kuna) dnevno za svaki dan koji su prisutni u Bruxellesu ili Strasbourgu na službenom putovanju. No taj iznos dobit će samo ako je zabilježeno da su glasali u Parlamentu. Ako nisu bili prisutni na zasjedanju i glasali, ''džeparac'' im se smanjuje na 160 eura (oko 1200 kuna).

Osim džeparca za boravak u gradovima u kojima zasjeda Parlament, imaju mogućnost korištenja i službenih vozila Europskog parlamenta kada borave u Bruxellesu i Strasbourgu.

Na raspolaganju im je i još jedna sitnica – imaju pravo na povrat dvije trećine svojih medicinskih troškova.

Prestankom rada na zastupničkoj poziciji ne prestaje i njihovo financiranje. Eurozastupnici koji su odradili minimalno jednu godinu mandata u Europskom parlamentu imaju pravo na ''džeparac'' u iznosu mjesečne zastupničke plaće za svaku godinu koju su proveli u parlamentu.

Ni to nije sve. Zastupnici u Europskom parlamentu svoju zastupničku mirovinu mogu zatražiti već sa 63 godine. Ona iznosi 3,5 posto zastupničke plaće za svaku punu godinu koju su proveli u Parlamentu i isplaćuje se iz budžeta Europske unije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene