Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV

Bebe rođene u Hrvatskoj od 1. ožujka ići će na posebne genetske testove

Aktualno Galerija Testiranje beba na spinalnu mišićnu atrofiju: Ilustracija - 3 Testiranje beba na spinalnu mišićnu atrofiju: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Testiranje beba na spinalnu mišićnu atrofiju: Ilustracija - 2 Testiranje beba na spinalnu mišićnu atrofiju: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Testiranje beba na spinalnu mišićnu atrofiju: Ilustracija - 1 Testiranje beba na spinalnu mišićnu atrofiju: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Testiranje beba na spinalnu mišićnu atrofiju: Ilustracija - 4 Testiranje beba na spinalnu mišićnu atrofiju: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Testiranje beba na spinalnu mišićnu atrofiju: Ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Sjajne vijesti za sve buduće roditelje. Od prvog ožujka sve bebe testirat će se na - spinalnu mišićnu atrofiju. Probir će se raditi odmah u rodilištu, jer riječ je o rijetkoj bolesti za koju je presudno rano liječenje. Dnevnik Nove TV doznaje detalje u KBC-u Zagreb.

Slatko iščekivanje uz malo brige - kao i svaku mamu Doroteu brinu ista pitanja.

"Hoće li biti sve u redu, je li moram biti mirna, šta moram raditi, hoće li doći u pravo vrijeme, to su pitanja. Poslije mislim samo da je sve u redu, neka bude i zločesto, samo da je zdrav i živ, i to je to", priča Dorotea Pervan.

A provjerit će se to još u rodilištu. Sve novorođene bebe testirat će se na rijetku genetsku bolest - spinalnu mišićnu atrofiju. Dnevnik Nove TV obišao je laboratorij na zagrebačkom Rebru.

"Nalazimo se u prostoriji koja je posebno posvećena probiru za spinalnu, tu se nalazi sva potrebna oprema, tu su dva PCR uređaja.
I to kreće od 1. ožujka!", rekla je Dunja Rogić, predstojnica Kliničkog Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku, KBC Zagreb.

Pročitajte i ovo Petra Petrušić Akcija za malenu Lavu Dvogodišnja Lava boluje od spinalne mišićne atrofije i treba našu pomoć: "Do 29. svibnja moramo skupiti novac"

Na Rebru su se do sada radili probiri na još osam rijetkih genetskih bolesti.

 

Svaki dan prikupi se 200 do 250 uzoraka, a rezultat je poznat za nekoliko sati.

"Kod pacijenata koji su bolesni taj gen nije funkcionalan i vidimo da je krivulja gotovo pa ravna/ A kod zdrave osobe vidimo da je krivulja jako visoka", kaže Daria Šimić, molekularni biolog, KBC Zagreb.

Pročitajte i ovo "Za ratnicu Lavu" "Za ratnicu Lavu" Djevojčica Lava treba našu pomoć! U Hrvatskoj nema pravo na skupi lijek, institucije su zakazale pa je pokrenuta kampanja

Pročitajte i ovo Provjereno: Djeca sa spinalnom mišićnom atrofijom - 2 Apsurd hrvatskog zdravstva Najskuplji lijek na svijetu nedostupan oboljeloj djeci: "Da je rođena negdje drugdje..."

Što se lijek kasnije primi, ova teška bolest ostavlja više traga.
Lijekovi zaustavljaju progresiju bolesti i poboljšavaju ishod.
Zato je otkrivanje probirom već u rodilištu ključno. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene