Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić osvrnuo se na medijske napise o plagiranju i pronevjeri.


Novi ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić najavio je da će uskoro detaljnije komentirati napise tjednika Nacional o tome da je prije dvadesetak godina zbog sumnji u pronevjeru bio smijenjen s mjesta predsjednika Upravnog odbora Otvorenog učilišta u Zagrebu.

Vezani članci Slika nije dostupna Barišić za Novu TV: "Otklonjene su sve sumnje oko plagiranja, ne očekujem ispriku Đikića" Slika nije dostupna ''Nema šanse da Barišić ostane ministar ako se dokaže autoplagijat''

"Priča je toliko duga i na nju sam toliko ponosan da dopustite da vam tijekom dana ili sutra ispričam malo detaljnije", rekao je Barišić novinarima pred Banskim dvorima, gdje je došao na sastanak novih ministara s premijerom Andrejom Plenkovićem.

"Navodni plagijat je posebna tema"

Novinare je zanimao i komentar o njegovim navodnim plagijatima u članku objavljenom u časopisu Synthesis philosophica 2008. godine, na što je rekao kako je to "posebna tema koju bi htio posebno elaborirati".

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u arhivi ima četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na Barišića, a predsjednik Odbora akademik Vlatko Silobrčić najavio je da će one biti razmotrene na sjednici odbora.

"Dobio sam pritužbu protiv dotičnog akademika koji zbog zloporabe, kao predsjednik Odbora s tim predmetom uveseljava javnost, narušavajući jedno od temeljnih civilizacijskih načela koje su postavili Rimljani prije 2000 godina - ne bis in idem, odnosno o istome ne dva puta, ustvrdio je Barišić, dodavši da će detaljnije o tome "kada bude prigoda".

Po njegovim riječima, iz medija je saznao da je u srijedu sjednica o tome, no smatra spornim što "već tri dana svi uveseljavate javnost tom temom", a predmeti Odbora trebali bi biti tajna.

Otkriva stanje u resoru

"Predmet koji je 2011. pokrenut razmatran je na tri etička tijela i na svakome jasno piše da nema govora ni o mom slučaju, niti o plagijatu, to piše crno-bijelo na mnoštvu rješenja", dodao je.

Barišić je komentirao i stanje u resoru, ustvrdivši da "što više otkriva, onda zapravo počinje razumijevati zašto je ovoliko napada na njegov resor".

Kao jednu od najspornijih stvari izdvojio je kašnjenje u slučaju zakonskih prijedloga ili obveza iz ugovora s Europskom unijom. "To je jedna od stvari koje ću prvo podastrijeti javnosti, da se vidi tko i zašto ih je napravio", najavio je. (Hina)