Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MINISTAR U SPLITU

Banožić o Rafaleima i Milanovićevim optužbama: "Ne znam kako netko može tumačiti da je netko nešto maznuo"

Svečana akademija povodom 30. godišnjice osnutka 72. bojne Vojne policije
Svečana akademija povodom 30. godišnjice osnutka 72. bojne Vojne policije Foto: Miroslav Lelas/Pixsell
Ministar obrane Mario Banožić je u Splitu na svečanom obilježavanju 30. godišnjice osnutka 72. bojne Vojne policije između ostalog komentirao nabavu borbenih zrakoplova i optužbe predsjednika Zorana Milanovića.

"Obveza Brodosplita je završiti te brodove sukladno dinamici kako je to zatraženo i ugovorom. Nadam se da, ako postoje nekakvi problemi, da će me Uprava izvijestiti na vrijeme o tome jer obalni ophodni brodovi su potrebni Hrvatskoj ratnoj mornarici", rekao je ministar Banožić u Splitu odgovarajući na upit o financijskim teškoćama u vezi s izgradnjom tih brodova.

Pritom je posjetio kako je ugovor o gradnji brodova obalne straže u Brodosplitu potpisan 2014. godine te da mu je kao ministru cilj da ti brodovi budu završeni i isporučeni 2023. godine.

Banožić je rekao kako se nada da se neće upotrijebiti "bilo kakav oblik penalizacije" te da će ti brodovi biti izgrađeni onako kako je ugovoreno.

U vezi s optužbom predsjednika Republike Zorana Milanovića da je pri nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale 'maznuto' 200 milijuna eura, Banožić je rekao kako su to neistine.

Istaknuo je kako je u odluci Vlade jasno vidljivo da zrakoplovi stoje "999 milijuna eura i 63.000 eura na tih 999 milijuna, i to je ono što smo mi potpisali na tehnički ugovor i kroz tri ugovora s francuskim tvrtkama bez kojih se jednostavno to sredstvo ne može unijeti u sustav Hrvatske vojske".

Po njegovim riječima, odlukom Vlade predviđen je iznos od 1,1 milijardu kuna za PDV koji će se platiti na nove proizvode i usluge.

"Također govorim o jednom dijelu indeksacija cijena koje su klauzula svakog ugovora koji se odnosi na ovako jedno dugačko razdoblje", rekao je Banožić objašnjavajući cjelokupne troškove nabave borbenih zrakoplova.

U vezi s troškovima, dodao je, treba uzeti u obzir stope inflacije ili bilo koje druge promjene koje se događaju na tržištu, što se redovito ima u svim ugovorima.

"Treći iznos koji je spomenut u javnosti je 215 milijuna kuna", rekao je i dodao da se taj iznos "bilježi na stavci Ministarstva obrane i on u sebi prije svega sadržava infrastrukturu koja je potrebna za uvođenje višenamjenskoga borbenog aviona u HV".

Rekao je kako je taj iznos namijenjen i za odlaske i putovanja više od 80 naših zrakoplovnih tehničara i pilota koji će provesti u Francuskoj više od 19 tisuća sati na "transferu znanja".

"Ne znam kako netko može tumačiti da je netko nešto maznuo", dodao je Banožić.

Podsjetio je kako su se spekulacije o 200 milijuna 'maznutih' eura pojavile prvog dana kad se pojavio proračun, i po njemu, pravo je pitanje zašto komentirati iznos ako proračun još nije bio donesen.

Ministar obrane također je rekao da "situacija nije bajna s hangarima za helikoptere Black Hawk, koji stižu u prvom kvartalu sljedeće godine". Napomenuo je da postoji prijelazno rješenje koje će trajati nekoliko mjeseci dok se ne završi prvi hangar, a nakon toga će se krenuti i u izgradnju drugog hangara.

U vezi s borbenim vozilima Bradley, rekao je da to "zahtijeva određena ulaganja" i kako je to bilo na Odboru za obranu i na sastancima s američkim Veleposlanstvom, gdje su, kako je precizirao, "jasno iskazali da su Amerikanci jedan od naših najvažnijih saveznika".

Pročitajte i ovo Ministar obrane Mario Banožić Trakavica se nastavlja Banožić uzvratio Milanoviću: "Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica"

Pročitajte i ovo Mario Banožić MINISTAR OBRANE ZA DNEVNIK NOVE TV Banožić o Milanovićevim kritikama: "Topao savjet njegovim najbližim savjetnicima je da naprave konzilij na kojem će mu prepisati dobru terapiju"

Ministar Banožić danas je u Splitu bio na svečanoj akademiji u povodu 30. obljetnice osnutka 72. bojne Vojne policije. Bio je i na misi zadušnici te je položio vijenac na spomenik poginulim pripadnicima te postrojbe. U toj je postrojbi, kako je rečeno, tijekom Domovinskog rata bilo angažirano više o 2500 ljudi i smatra se jednom od najelitnijih postrojba.

Na obilježavanju osnutka te bojne Vojne policije, osim obitelji poginulih pripadnika, bili su i izaslanik vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga i predsjednika Republike komodor Damir Dojkić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik načelnika Glavnog stožera OS general bojnik Boris Zdilar, predstavnici županije, koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene