Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bandić pozvao građane da budu ekološki osvješteni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvarajući danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu manifestaciju u povodu Dana planeta Zemlje i Dana Čistoće gradonačelnik Milan Bandić pozvao je građane da budu ekološki osvješteni, da odvajaju i recikliraju sve vrste otpada tako da ga što manje završi u spalionici.

Bandić je rekao da će manifestaciju proglasiti otvorenom na nesvakidašnji način - pokazao je deset novih javora i rekao da su ih zasadili u proljeće prošle godine, da su se primili te pozvao okupljene građane da daju veliki pljesak za javore, jer i na taj način čuvamo okoliš i uljepšavamo naš Cvjetni plac.

Pročitajte i ovo Milan Bandić - 1 ''ŠUMA PROPISA'' Zagreb započinje s podjelom novčane pomoći za obnovu nekretnina oštećenih u potresu Milan Bandić - 2 VIŠE OD 30 TISUĆA PRIJAVA ŠTETE Bandić u Banovini: Niste sami, Zagreb će vam pomoći

Drugi veliki pljesak gradonačelnik je zatražio za sve one koji recikliraju otpad kod kuće, jer, kako je rekao, reciklaža i odvajanje korisnog otpada počinje u kuhinjama. I treći, još jači pljesak Bandić je zatražio "za one grješnike koji to nisu činili do danas ali će od danas to činiti".

U svom je govoru naglasio kako Gradska uprava kojoj je na čelu radi pod motom "Štedi energiju i čuvaj okoliš" te da je na tom tragu i niz njihovih projekata: autobusi na plin i bio-gorivo, energetska učinkovitost u svim podružnicama Zagrebačkog holdinga, poticanje ekološki prihvatljive proizvodnje u Zagrebu, odgovorno zbrinjavanje otpada...

Istaknuo je da su tu, u prvom redu - sanacija odlagališta otpada na Jakuševcu - što su učinili, pročiščivač otpadnih voda na Žitnjaku - kojeg su sagradili i spalionica otpada, koju još trebaju sagraditi.

"Bez ta tri projekta Zagreb ne bi imao sigurnu ekološku budućnost niti bi danas bio jedna od najčistijih europskih metropola", rekao je te pozvao Zagrepčane i Zagrepčanke da paze i njeguju bijeli Zagreb.

Pomoćnik ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Daniel Rolph Schneider istaknuo je da proteklih nekoliko godina Ministarstvo intenzivno radi na donošenju niza propisa vezanih uz različita područja zaštite okoliša kao što su borba protiv klimatskih promjena, zaštita zraka i ozonskog omotača, sprječavanje industrijskog onečišćenja te održivo gospodarenje otpadom. Veliki broj tih propisa već je stupio na snagu, međutim još nam uvijek predstoji značajan posao, osobito vezan uz njihovu kvalitetnu provedbu, rekao je.

Istaknuo je da je sanirano preko 30 službenih odlagališta komunalnog otpada i više od 270 divljih odlagališta, a do kraja 2010. u planu je dovršenje sanacije svih neuređenih službenih i divljih odlagališta, a do 2012. uklanjanje opasnog otpada s deset lokacija visoko onečišćenog okoliša (tzv. "crnih točaka").

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene