Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krstičević: SAD-u je ustupljena naša infrastruktura

Balkan Insight tvrdi: Pentagon koristi zračnu luku na Krku za naoružavanje Bliskog istoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aerodrom na Krku postao je vrlo važna neslužbena logistička baza za pošiljke Pentagona prema Bliskom istoku, u što je vrlo lako moguće uključeno i slanje naoružanja sirijskim pobunjenicima, piše portal Balkan Insight.

Od travnja 2017. turisti koji na Jadran dolaze uživati u suncu dijele riječki aerodrom na Krku zajedno s teretnim zrakoplovima koji prenose streljivo i neutvrđeni vojni teret za ratove Pentagona na Bliskom istoku, otkriva Balkan Investigative Reporting Network (BIRN).

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Aleksandar Vučić stiže i iz Rusije Vučić: "Srbija se ubrzano naoružava. Naručili smo 80 Lazara, 112 Miloša... Zaostajemo za susjedima"

U proteklih šest mjeseci reporteri BIRN-a otkrili su 14 teretnih letova za koje sumnjaju da su prevozili naoružanje i streljivo za američku vojsku na Bliskom istoku.

Balkan Insight piše kako su im u kontroli leta riječkog aerodroma odbili komentirati teret tih zrakoplova, ali su priznali da je bilo "još puno" takvih letova tijekom 2017. godine.

Krstičević: Surađujemo s Amerikancima, oni koriste našu infrastrukturu

Pitanje o tome novinari su u srijedu postavili i premijeru Andreju Plenkoviću, koji je kratko odgovorio da o takvom nečemu nema nikakvih saznanja.

Ministar obrane Damir Krstičević, međutim, rekao je reporterki Dnevnika Nove TV Ivani Pezo da Hrvatska surađuje s Amerikancima i da im je ustupljena naša infrastruktura, ali niti na koji način nije komentirao bilo koju od tvrdnji Balkan Insighta.

Posebna šifra

Neobično povećanje prometa na krčkom aerodromu, piše Balkan Insight, čini se da leži u odluci Pentagona da prebaci rutu opskrbe naoružanjem za Siriju s Njemačke negdje drugdje.

Od travnja je tako deset letova, koji operiraju pod avioprijevoznicima koje unajmljuje Pentagon, letjelo s Krka u američku zračnu bazu u Kataru, odnosno zračnu bazu Al Udeid. Posljednji takav let bio je 25. rujna.

Svaki od tih letova imao je posebnu šifru, "CMB", koja se daje teretnim letovima koje unajmljuje Pentagon. Prije slijetanja u Rijeku ti su zrakoplovi koristili komercijalni broj leta, što je indikator da se ukrcaj naoružanja dogodio upravo u Hrvatskoj, zaključuje Balkan Insight, koji govori kako "dokazi koje je prikupio BIRN" ukazuju na to da je riječ o naoružanju istočnog tipa namijenjenom za Bliski istok.

Dokumenti azerbejdžanskog avioprijevoznika Silk Way, koji su procurili u javnost, otkrivaju kako su tijekom lipnja i srpnja četiri leta dostavila oružje sovjetskog tipa iz te zemlje u Hrvatsku, u ime Pentagonove Komande za specijalne operacije (SOCOM), piše navedeni portal.

Iako je Pentagon nijekao da je Njemačka korištena za prijevoz vojne opreme u Siriju, BIRN-ovi reporteri dokaze su pronašli u online knjižnici američkih službenih troškova, odnosno u Federal Procurment Data Systemu. Na istom su mjestu pronašli i dokaze da se oružje za Siriju prevozi i preko Hrvatske.

Među tim podacima otkriveno je da je Pentagon u rujnu 2016. godine naručio gotovo 16 milijuna dolara vrijednosti u bugarskom streljivu za iračke i sirijske borce.

Nadalje, kako piše Balkan Insight, dolazak teretnih zrakoplova na Krk isto tako koincidira s prvim ugovorom Pentagona u proteklih desetak godina s hrvatskom kompanijom za posredovanje u trgovini naoružanjem i koja je u vlasništvu države, Alan Agency. Riječ je o ugovoru od 12,4 milijuna dolara za nabavkom naoružanja istočnog bloka, koji je potpisan u travnju.

Iz navedene tvrtke odbacili su sve navedeno, na upit reportera BIRN-a.

Nitko se od nadležnih vlasti u Hrvatskoj,osim premijera Plenkovića, dosad nije očitovao o neobičnim letovima s Krka prema Bliskom istoku. No, nekakav komentar dao je šef riječke kontrole leta Damir Ružić.

"Postoje razlozi zašto ti avioni dolaze ovdje. Riječki aerodrom nije taj koji ih dovlači ovamo", rekao je za Balakn Insight Ružić. Dodao je kako nije zaprimio nikakve pritužbe na povećanje velikih teretnih letova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene