Bageri, arhiva (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)
Bageri, arhiva (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Na području Splitsko-dalmatinske županije započelo se s uklanjanjem bespravno sagrađenih objekata koje će trajati narednih desetak dana, priopćilo je u utorak Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.


Građevinski inspektori u utorak obilaze područje u općini Donja Podstrana, gdje je utvrđeno da je jedan investitor u potpunosti sam uklonio svoju bespravnu gradnju.

Vezani članci Srušeni dimnjaci u Sisku Pogledajte snimku rušenja sisačkih dimnjaka, visokih čak 40 metara. Objavljeno i kad počinje rušenje oštećenih kuća Dino Goleš Problemi s rušenjem privatnih objekata na Banovini: Crvene naljepnice nisu dovoljne, pogledajte što je sve potrebno

Riječ je o armiranobetonskom platou koji je izgrađen bez izvršne, odnosno pravomoćne građevinske dozvole na lokaciji u Strožancu, na pomorskom dobru Donja Podstrana. I drugi investitor, kažu u Ministarstvu, obvezao se da će sam ukloniti bespravno izgrađen armiranobetonski plato s drvenom i metalnom nadstrešnicom i metalnim stepeništem koji je također izgrađen na pomorskom dobru u Donjoj Podstrani. Inspekcija će pratiti tijek uklanjanja i po potrebi uvesti u posao ugovornog izvođača.

Tijekom 2017. uklonjeno je 316 bespravnih građevina

U Ministarstvu napominju kako putem građevinske inspekcije kontinuirano nadziru uklanjanja nezakonito izgrađenih građevina diljem cijele Hrvatske, a tijekom 2017. uklonjeno je 316 bespravnih građevina. Većinu su ih uklonili sami vlasnici, odnosno investitori, jer je to za njih povoljnije nego kada uklanja ugovorna tvrtka građevinske inspekcije.

Od većih akcija uklanjanja Ministarstvo navodi onu krajem listopada i početkom studenoga, kada su uklonjene 33 nezakonito izgrađene građevine na pomorskom dobru - Žnjanski plato u Splitu, te u ovoj godini bespravne gradnje u Istri, na području Općine Vodnjan u naselju Peroj.

Građevinska inspekcija Ministarstva tijekom prošle godine je, uz ostale predstavke i prijave početka građenja, zaprimila više od četiri tisuće prijava bespravne gradnje, odradila je preko 10.300 inspekcijskih pregleda te donijela oko 3800 različitih rješenja. Od 2013. raste broj prijava o početku građenja na temelju akata za građenje, a smanjuje se broj prijava o nezakonitom građenju, što ukazuje na postepeno poboljšanje stanja u području zakonitosti građenja, navode u Ministarstvu.

Tako se 2012. godine od ukupno zaprimljenih 11 tisuća, oko šest tisuća odnosilo na prijave bespravnog građenja te oko pet tisuća prijava početka građenja, dok je 2011. od svih nadziranih gradilišta njih osamdeset posto bilo nezakonito, a prošle se godine taj broj smanjio na 50 posto. (Hina)