Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema promjena

Babić: Štrajk liječnika se nastavlja unatoč radnoj obvezi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je da su bolnički liječnici i dalje u štrajku iako je Vlada donijela odluku o uvođenju radne obveze.

S obzirom da se u Vladinoj odluci navodi da stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Narodnim novinama, predsjednik Sindikata liječnika tvrdi da su i pravnici u nedoumici što znači ta 'nelogična formulacija' - je li obveza već stupila na snagu ili će tek stupiti nakon objave u Narodnim novinama.

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje" Vili Beroš Ministar je siguran Beroš se oglasio o štrajku liječnika: "Jesu li za specijalistu mala primanja od 3500 eura?"

'Štrajk nećemo odjavljivati jer smo i prošli put (2003. godine) imali štrajk za vrijeme radne obveze', rekao je Babić na upit o situaciji u bolnicama nakon jučerašnje Vladine odluke.

Dodaje kako je s terena dobio dojave da je ministar zdravlja Rajko Ostojić, nakon uvođenja radne obveze, poslao naputke ravnateljima bolnica koji nisu proslijeđeni sindikatu, niti zaposlenicima, pa ih ne može komentirati. Međutim, idućeg tjedna, čim bude upoznat s naputcima, sindikat će pokrenuti ocjenu njihove zakonitosti, najavio je.

'Zanima nas kakva je to elementarna nepogoda da se uvodi radna obveza. Neka nam to kažu, pa ćemo to prihvatiti. Možda stvarno i postoji, ali ja ju ne vidim', rekao je Babić koji poručuje da se, što se tiče štrajka liječnika u bolnicama, koji traje 59. dan, ništa ne mijenja do skupštine sindikata u nedjelju, kada će se odlučiti o daljnjim aktivnostima.

>>Uvodi se radna obveza za liječnike!

HDZ-ovi odbori za zdravstvo i rad i Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) osudili su danas Vladinu odluku o uvođenju radne obveze liječnicima.

HDZ-ov Odbor za zdravstvo u priopćenju navodi da je riječ o 'još jednoj u nizu sramotnih odluka vlade Zorana Milanovića', koja nema artikulirani razvojni strateški put za bilo koji segment hrvatskog društva, pa tako ni za zdravstveni sustav koji je u dubokoj krizi.

Je li možda cilj Vlade potjerati hrvatske liječnike na rad izvan Hrvatske kako bi na njihova mjesta doveli manje kvalitetne i manje obrazovane liječnike iz Srbije, Makedonije, BiH i Ukrajine, pita HDZ-ov odbor te apelira na liječnike da unatoč 'sramotnoj odluci Vlade zadrže mir i dostojanstvo'.

Odbor za rad HDZ-a također je osudio 'nastavak SDP-ove politike iz 2003. godine, kada je liječnicima uvedena radna obveza, a što ponavljaju i 10 godina poslije'. Taj odbor tvrdi da za uvođenje radne obveze ne postoji pravna osnova, već je cilj zastrašivanje medicinskog osoblja i ugrožavanje ustavnom zajamčenog prava na štrajk.

Isti misli i HURS koji tvrdi da je Vladina odluka suprotna odredbi članka 60. Ustava kojom se jamči pravo na štrajk, kao i Konvencijama Međunarodne organizacije rada o pravu na organiziranje i kolektivno pregovaranje.

Odluka je usmjerena na uskratu prava na štrajk. Ne postoje izvanredne okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera, koje bi dale za pravo ministru da postupa prema odredbi članka 165. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koja se ni u kojem slučaju ne može primjeniti na aktualni štrajk liječnika, kaže HURS.

Odluka Vlade nije drugo doli neprimjereni pritisak na sindikalnu stranu da pristane na ponuđeni sadržaj kolektivnog ugovora o kojemu se upravo pregovara, ocjenjuje HURS.

I zastupnici HDZ-a i Hrvatskih laburista jutros su u Saboru ocijenili da je Vladina odluka o uvođenju radne obveze za liječnike protuustavna i protuzakonita.

No, ministar zdravlja Rajko Ostojić tijekom današnjeg boravka u Slavonskom Brodu odbacio je te optužbe te ustvrdio da je odluka o radnoj obvezi 'apsolutno u skladu sa zakonom'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene