Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Austrijsko državno odvjetništvo pokrenulo istragu protiv Mesićevog savjetnika Saše Perkovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijsko Državno odvjetništvo u Beču primilo je zahtjev o pokretanju istražnog postupka protiv savjetnika hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, Saše Perkovića, potvrdio je u srijedu poslijepodne glasnogovornik tog odvjetništva Gerhard Jarosch.

Državno odvjetništvo u Beču primilo je zahtjev o pokretanju istražnog postupka protiv savjetnika hrvatskog predsjednika Saše Perkovića zbog sumnje na vršenje pritiska na umirovljenog generala Vladimira Zagorca, rekao je Jarosch, a zahtjev je nedavno pokrenuo austrijski državni odvjetnik Peter Seda, pod brojem 321St12/08b. Dodao je da je zahtjev na razmatranju i da to može potrajati od tri do šest tjedana.

Pročitajte i ovo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - 2 Zlouporaba položaja i ovlasti USKOK pokrenuo istragu protiv zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava...

U slučaju da se zahtjev odobri pokrenut će se sudski postupak protiv Saše Perkovića na Zemaljskom sudu u Beču, u kojem će jedan od svjedoka biti Vladimir Zagorec, rekao je Jarosch.

Glavni dokaz u tom slučaju biti će, prema pisanju austrijskog magazina News, video-snimka tajnog razgovora Zagorca i Perkovića u Beču, gdje je Perković navodno potvrdio Zagorcu da mu, u slučaju izručenja Hrvatskoj, prijeti mogućnost likvidacije.

Po pisanju jednog hrvatskog dnevnika, Perkovića se sumnjiči da je prekršio više austrijskih pozitivnih propisa na način da je tražio informacije i nudio beneficije umirovljenom generalu Zagorcu, koji je u to vrijeme bio pod jurisdikcijom austrijskog pravosuđa.

Glasnogovornik austrijskog Državnog odvjetništva Jarosch naglasio je da taj postupak treba promatrati sasvim odvojeno od zahtjeva Zagorčeve obrane o ponavljanju sudskog postupka, što je Zemaljski sud prošli tjedan odbio i potvrdio odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj. Ako se Zagorčeva obrana bude žalila na tu odluku, što ima pravo u roku od 14 dana, zahtjev obrane ide na drugu sudsku instancu - Visoki zemaljski sud, a nakon toga u austrijsko Ministarstvo pravosuđa, rekao je Jasosch istaknuvši da je riječ o dva različita postupka.

Mesić: Nemamo ništa o pokretanju istrage protiv Perkovića u Austriji

Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas nije htio komentirati informacije da je austrijsko Državno odvjetništvo pokrenulo istragu protiv Saše Perkovića.

"Bez komentara. Mi ništa službeno nemamo, ne znamo o čemu se radi", kazao je Mesić zamoljen da komentira informacije da je austrijsko Državno odvjetništvo pokrenulo kazneni postupak, istragu protiv Saše Perkovića koji se, u dogovoru s hrvatskim Državnim odvjetništvom, kao izaslanik predsjednika Mesića prošle godine sastao s Vladimirom Zagorcem u Beču.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene