Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne može biti izručen Hrvatskoj

Austrija dobiva same odbijenice stranih stručnjaka za pregled Ašnera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milivoj Ašner, jedan od najtraženijih nacističkih zločinaca prema centru Simon Wiesenthal, još ne može biti izručen Hrvatskoj, jer austrijsko pravosuđe nikako ne može naći psihijatrijskog vještaka koji bi ga pregledao. prošlog tjedan ih je odbio i drugi kojeg su pitali jer nije pristao na predviđeni honorar.

Već mjesecima pravosuđe u Klagenfurtu nije u stanju da pronađe međunarodnog stručnjaka koji bi pregledao, pred hrvatskim sudom optuženog, bivšeg šefa ustaške policije za zločine nad Židovima, Srbima i Romima u Požegi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkriveni dokumenti kojima je Ašner naređivao ubojstva Židova! Slika nije dostupna Austrija će ipak provjeriti Ašnerovo zdravstveno stanje !

Austrijske vlasti odbijale su u nekoliko navrata Ašnerovo izručenje, prvo pod izgovorom da je austrijski državljanin te ga se zato ne može izručiti. No, brzo se ispostavilo da je Ašner tokom devedesetih godina  primio hrvatsko državljanstvo, čime je automatski izgubio austrijsko. Nakon toga su austrijske vlasti odbile izručenje uz obrazloženje da su domaći vještaci ustanovili da Ašnera nije moguće saslušati jer je dementan. Sumnju u njegovo stanje je izazvao njegov intervju koji je dao britanskom The Sunu prilikom kojeg je djelovao pri punoj svijesti. Našli su ga uoči utakmice hrvatske reprezentacije kako šeće Klagenfurtom.

>> Još se ne zna je li Ašner uistinu senilan

Koruško pravosuđe je u kolovozu prošle  godine odlučilo da uključi trećeg psihijatrijskog vještaka, ovog puta inozemnog, kako bi se obavila još jedna analiza Ašnera. No, do današnjeg dana Austrija nije našla niti jednog stranog vještaka. Prvo je jedan Švicarac odbio zbog previše obaveza. Prošlog tjedna je jedan drugi švicarski stručnjak otkazao dobivenu ponudu jer nije htio posao obaviti za honorar koji predviđa Austrija.Austrijsko pravosuđe je primorano nastaviti potragu za međunarodni stručnjakom koji bi pregledao Ašnera. Sud je ponovno zatražio od tužiteljstva da pronađe stranog stručnjaka koji bi bio spreman raditi za austrijski honorar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene