Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zapreke u suđenju

Još se ne zna je li Ašner doista senilan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milivoj Ašner, jedan od najtraženijih optuženika za nacističke ratne zločine, vjerojatno neće uskoro izići pred sud jer austrijske vlasti još nisu presudile je li on doista senilan, piše agencija dpa pozivajući se na izjave dužnosnika.

Za razliku od nacističkog liječnika Ariberta Heima, koji je umro u Kairu krijući se od pravde, o čemu je ovaj tjedan izvijestila njemačka televizija, za 95-godišnjeg Ašnera poznato je da živi u Klagenfurtu, ali je nekoliko stručnjaka ocijenilo da je dementan i zbog toga nesposoban za suđenje. Centar Simona Wiesenthala iz Jeruzalema svrstao je na popis deset najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca Milivoja Ašnera, rođenog u Hrvatskoj, optuživši ga da je pomagao u deportaciji Židova, Roma i Srba u koncentracijske logore tijekom Drugoga svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkriveni dokumenti kojima je Ašner naređivao ubojstva Židova! Slika nije dostupna Austrija će ipak provjeriti Ašnerovo zdravstveno stanje !

>> Ašner: Nikad nisam bio pripadnik ustaškog pokreta

>> Ašner ponovno proglašen nesposobnim, oduzeto mu državljanstvo

>> Ašner se ne sjeća da je dao intervju listu 'Sun'

Pošto je britanski list Sun objavio intervju s Ašnerom, u kojem je on dao suvisle odgovore te odbacio svaku krivnju za zločine i izrazio želju da dokaže svoju nevinost na sudu u Hrvatskoj, austrijsko ministarstvo pravosuđa naredilo je u kolovozu novo vještačenje koje bi obavio psihijatar iz inozemstva. Međutim, dužnosnici i sudski izvori u Klagenfurtu rekli su za dpa da su dvojica švicarskih stručnjaka odbila vještačenje - jedan zbog svojih obveza, a drugi zbog prenisko ponuđena honorara.

'Mi nemamo drugog stručnjaka', rekao je Manfred Herrnhofer, glasnogovornik suda, ocijenivši da bi ministarstvo pravosuđa trebalo ponuditi višu naknadu za vještačenje. Austrijsko državno odvjetništvo i austrijski psihijatar Reinhard Haller drže da je važno pozvati stručnjaka iz inozemstva jer je riječ o politički osjetljivu slučaju. 'Vrlo je loše' da novčani razlozi otežavaju postupak, rekao je prof. Reinhard Haller, jedan od psihijatara koji je pregledao Ašnera.

Slučaj Ašner aktualiziran je nakon otkrića da je Aribert Heim mirno živio i umro u Egiptu. Tim je povodom Efraim Zuroff iz Centra Simona Wiesenthala u petak ponovno prozvao Austriju da ne čini dovoljno u progonu ratnih zločinaca. 'Kairo je divno mjesto za naciste - raj, gotovo kao Austrija', citirao je Zuroffove riječi austrijski list Wiener Zeitung.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene