Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu reagiralo je na vijesti o navodnoj spremnosti Milivoja Ašnera na suočenje s hrvatskim pravosuđem i odlučilo provjeriti njegovo zdravstveno stanje.


Državno je odvjetništvo nakon članka u britanskom listu "Sun" zatražilo od austrijske policije da istraži stanje stvari, izjavio je u utorak državni odvjetnik Helmut Jamnig.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Šestero skijaša preživjelo lavinu u Švicarskoj, nema dojava da je još netko nestao Austriju pogodilo veliko nevrijeme (Foto: AFP) - 2 Muškarac poginuo u odronu koji je uništio njegovu kuću - "Zakopalo ga je blato..."

Istodobno, Jamnig je dodao da interview novinama još ne znači da je Ašner sposoban za ispitivanje.

Hrvatska je zatražila od Austrije izručenje 95-godišnjeg Ašnera zbog sumnje da je počinio ratne zločine za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali je postupak u Austriji obustavljen zbog toga što je Ašner u nekoliko psihijatrijskih procjena proglašen nesposobnim za ispitivanje.

>> Ašner kroz smijeh: 'Tjeralica da me se izruči? Zašto?'

"Da bi se nekoga moglo izručiti, njega se mora najprije ispitati, a za to u ovom slučaju mora postojati sposobnost za ispitivanje", objasnio je Jamnig.

Austrijsko državno odvjetništvo upozoreno je na tekst u listu "Sun" u kojemu Ašner navodno izražava spremnost da se suoči s hrvatskim pravosuđem i stoga će ponovno provjeriti slučaj.

"To se može dogoditi samo u okviru ozbiljne medicinske procjene. Mi to ne možemo učiniti, za to postoje stručnjaci", izjavio je Jamnig.

Po njegovim riječima, nije dovoljno da je Ašner u novinama opisan kao netko tko "jasno" govori. "On mora biti u stanju pratiti postupak i davati konkretne iskaze o događajima koji su se zbili prije dugo vremena".

Ašnerovo zdravstveno stanje provjerava se svake godine. Odgovarajuće izvješće sastavljeno je prije nekoliko mjeseci i u njemu stoji da Ašner nije sposoban za ispitivanje.

Milivoj Ašner živi od 2006. u Klagenfurtu pod imenom Georg Ašner.