Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu reagiralo je na vijesti o navodnoj spremnosti Milivoja Ašnera na suočenje s hrvatskim pravosuđem i odlučilo provjeriti njegovo zdravstveno stanje.


Državno je odvjetništvo nakon članka u britanskom listu "Sun" zatražilo od austrijske policije da istraži stanje stvari, izjavio je u utorak državni odvjetnik Helmut Jamnig.

Vezani članci Zoran Milanović u Austriji - 4 Zoran Milanović: "Razgovarao sam s premijerom, sazvat ćemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost" Predsjednik Zoran Milanović u posjetu Austriji Milanović o migrantima: "Nitko ne voli vidjeti suzavac. Ne znam kako bih postupio da sam premijer..."

Istodobno, Jamnig je dodao da interview novinama još ne znači da je Ašner sposoban za ispitivanje.

Hrvatska je zatražila od Austrije izručenje 95-godišnjeg Ašnera zbog sumnje da je počinio ratne zločine za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali je postupak u Austriji obustavljen zbog toga što je Ašner u nekoliko psihijatrijskih procjena proglašen nesposobnim za ispitivanje.

>> Ašner kroz smijeh: 'Tjeralica da me se izruči? Zašto?'

"Da bi se nekoga moglo izručiti, njega se mora najprije ispitati, a za to u ovom slučaju mora postojati sposobnost za ispitivanje", objasnio je Jamnig.

Austrijsko državno odvjetništvo upozoreno je na tekst u listu "Sun" u kojemu Ašner navodno izražava spremnost da se suoči s hrvatskim pravosuđem i stoga će ponovno provjeriti slučaj.

"To se može dogoditi samo u okviru ozbiljne medicinske procjene. Mi to ne možemo učiniti, za to postoje stručnjaci", izjavio je Jamnig.

Po njegovim riječima, nije dovoljno da je Ašner u novinama opisan kao netko tko "jasno" govori. "On mora biti u stanju pratiti postupak i davati konkretne iskaze o događajima koji su se zbili prije dugo vremena".

Ašnerovo zdravstveno stanje provjerava se svake godine. Odgovarajuće izvješće sastavljeno je prije nekoliko mjeseci i u njemu stoji da Ašner nije sposoban za ispitivanje.

Milivoj Ašner živi od 2006. u Klagenfurtu pod imenom Georg Ašner.