Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud usvojio žalbu

Australija odbila izručiti kapetana Dragana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski savezni sud usvojio je žalbu bivšeg zapovjednika srpskih paravojnih postrojbi Dragana Vasiljkovića.

Sud je usvojio žalbu na odluku 'kapetana Dragana',  o izručenju Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika, javljaju agencije.
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sud je odlučio da je sve po zakonu Kapetan Dragan ostaje u australskom zatvoru Slika nije dostupna Uložio novu žalbu Kapetan Dragan tuži Hrvatsku, želi van iz zatvora

'Kapetan Dragan' uhićen je u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 20. siječnja 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u zatvoru. Australski savezni sud u veljači je odbio Vasiljkovićevu žalbu na prvostupanjsku odluku Područnog suda Novoga Južnog Walesa iz 2007. koji je utvrdio da je podoban za izručenje. Sudac Dennis Cowdroy tada je odbio žalbu utvrdivši kako nema zapreka njegovu izručenju.

No, sada je sudsko vijeće Saveznog suda presudilo u Vasiljkovićevu korist, zaključivši kako postoji 'bitna ili realna šansa za pristranost' na njegovu štetu ako bude izručen Hrvatskoj, prenosi agencija AP. Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba 'Alfa', postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

>> Kapetan Dragan podnosi prvu i zadnju žalbu?

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene