Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"To je sabotaža"

Kamo s kokošima, ovcama i kozama iz Komiže? Građani se pobunili protiv odluke općine, potpisuje se i peticija

Da nikako nije učinila dobro djelo, zavapili su Komižani gradskoj upravi. Grad je odlučio primijeniti nacionalni zakon i zabraniti držanje domaćih životinja u naseljima i selima u okolici. Kamo će s kokošima, ovcama i kozama, sad se pitaju mnogi farmeri. No možda je rješenje problema - na pomolu.

Sretno i zadovoljno brste Darkove koze u Komiži, ali muke mu zadaje birokratska odluka po kojoj koze i druge domaće životinje ne smiju biti tik uz kuću ili cestu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nesreća u Komiži Vis: Pas izgrizao djevojčicu po licu Slika nije dostupna Policija moli građane za pomoć Jeste li vidjeli ovog muškarca?

''Ta odluka za mene znači prestanak posla. Ja se nemam gdje razmaknuti, kuća je ovdje, cesta je tu, objekti su tu. Uz suglasnost susjeda sada mogu raditi, ali ako dođe odluka općine, mogu me kazniti'', rekao je Darko Mladineo iz naselja Žena Glava.

Perom politike zabranjeno je držanje domaćih životinja unutar građevinskih područja svih naselja Komiže. Izvan toga se mogu držati, ali najmanje 50 metara od ceste i 150 metara od stambenog, ugostiteljskog, sakralnog ili turističkog objekta.

''Tu su pašnjaci do same ceste. Što bi se nama dogodilo sad da netko kaže da se ne može pedeset metara do ceste držati? To je udar na ovu stočarsku proizvodnju na Visu, koja je ionako već na koljenima'', govori Velimir Mratinić.

Andrija je vlasnik OPG-a, do njega je, kaže, turistički objekt, a blizu je i crkva.

''Ovo je sabotaža. Čuo sam od Francuske da su zaštitili pjev pijevaca, miris i sve zvukove i u tom smjeru trebala bi ići Hrvatska. To je tradicija, privlači turiste'', rekao je Andrija Vitaljić iz Podhumlja, naselja u sklopu Komiže.

Zbog svega je pokrenuta i internetska peticija kojom se traži ukidanje cijele odluke. Do sada ju je potpisalo preko sedamsto ljudi. Nakon pobune gradonačelnica nudi rješenje, ali ne i potpuno ukidanje odluke.

''Predložili smo da udaljenost od prometnice od 50 metara koje je definirano u većini gradova ukinemo u potpunosti, da udaljenost objekata za držanje domaćih životinja bude smanjena na 50 metara, da se do 20 kokoši može držati u okućnicama'', kaže Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže.

Komiža je grad koji se turistički razvija, a u tom turizmu - tradicija i domaće životinje moraju naći svoje mjesto jer mu i one daju "štih".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene