Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apoksiomen na otoku vitalnosti

Kreirana Apoksiomenova brošura: Priča o spoju prirode, zdravlja i kulture

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U želji za predstavljanjem Lošinja kao destinacije koja i danas njeguje mnogobrojne vrijednosti njegovane u antici, sukladno skorašnjem povratku veličanstvene statue i otvorenju Muzeja Apoksiomena, osmišljena je i kreirana Apoksiomenova brošura pod nazivom Apoksiomen na otoku vitalnosti, koja uvodi čitatelje u potpuni kulturni i destinacijski doživljaj, odnosno spoj prirode, zdravlja i kulture.

Čak 20 stručnih osoba sudjelovalo je u kreiranju tematiziranog kataloga Apoksiomen na otoku vitalnosti kako bi svi tekstovi bili činjenično ispravni i stručni. Kako bi upoznali stanovništvo i posjetitelje s lokalnim povijesnim vrijednostima te ih educirali i potaknuli na aktivno uključivanje u promociju Apoksiomena i Lošinja, katalog je osmišljen na način da osim povijesnih priča sadrži i destinacijske proizvode po temi antike i Apoksiomena, koji će biti izloženi u Muzeju Apoksiomena.

Pročitajte i ovo Incident u Mrtvaški NAGURAVANJE S POLICIJOM Eskalacija sukoba u Mrtvaški: Ilovičani na rubu, htjeli spriječiti rušenje mola, stradala otočanka, privedeno nekoliko mještana Mještavi se protestno okupili na Iloviku - 2 Nezadovoljni mještani Trebao je to biti projekt koji će im olakšati život, a sad ih tjera s otoka: "Kompletan način života nam je na pauziranju"

O poznatom brončanom kipu atleta, poznatim primjercima njegovih inačica i Muzeju Apoksiomena, zatim Argonautima i nekadašnjem najvažnijem trgovačkom Jantarskom putu te poukama grčkog idela ljepote i zdravlja za naše doba, pisao je znanstveni savjetnik na Institutu za povijest umjetnosti u Splitu Josip Belamarić, koji je predstavio važnost Lošinja u antičko doba.

U antici, uobičajena, svakodnevna hrana većine stanovnika bila je jednostavna i skromna, uzor današnjoj Mediteranskoj prehrani. Ta umjerenost u antici očitovala se u količini servirane hrane i u načinu konzumacije, o čemu piše Dr. sc. Donatella Verbanac, znanstvena savjetnica za biomedicinu i zdravstvo, a vrsni poznavatelj antičke prehrane i autor knjige Apoksiomenova gastronomska priča Adrijano Nikolić, u suradnji s prof. povijesti i sociologije Lidijom Kosmom, opisuje namirnice koje su se koristile upravo u antičko vrijeme.

Upravo je u suradnji s konzultantom Adrijanom Nikolićem pokrenut projekt Apoksiomenova antička kuhinja koji se na Lošinju održava drugu godinu zaredom, a u kojoj sudjeluje 16 lošinjskih restorana prezentiranih u katalogu. Unapređenjem kreativnosti ponude te povezivanjem gastronomije u vrijeme antike i lošinjske gastronomije projekt danas predstavlja dodatnu mogućnost za gastronomsku promociju lokalnih ugostiteljskih objekata.

Maslina je, uz lozu i žitarice, dio mitske trijade grčke poljoprivredne i prehrambene kulture koju su Grci prilikom kolonizacije sadili diljem Mediterana, pa tako i na Lošinju. Maslinovo ulje koristilo se u razne svrhe, baš kao i danas. Tako su u samom katalogu predstavljeni proizvodi od ploda masline i maslinovog drva. Tisućljetna koštica trešnje, pronađena u unutrašnjosti Apoksiomena, insprirala je stručnjake Samovara da istraže antičke navike te od vrhunskih domaćih sastojaka stvore kolekciju potpuno prirodnih Apoksiomenovih čajeva.

Iako nekadašnje antičko vino nije nalikovalo današnjem, posebnim sistemom proizvodnje i čuvanja vina, i danas imamo priliku probati Apoksiomenovo antičko vino, po antičkom principu proizvodnje. Kristijan Merkaš, somelijer Lošinj Hotels&Villas objašnjava kako se antička vina mogu proizvoditi jedino na prirodan način te upravo zbog toga sadrže veliki broj prirodnog antioksidansa i fitoestrogena.

Prvi pčelar starog vijeka, dobro poznati Aristotel, dolaskom antike piše o razvoju pčelarske proizvodnje. Zanimljiv je izraz 'medeni mjesec' o kojem u katalogu piše doc.dr.sc Dražen Lušić, dipl.sanit.inf te predsjednik Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda, a koji potječe iz vremena kada su se mladencima tijekom prvog mjeseca zajedničkog života davali napitci na bazi meda za snagu i energiju.

Antika je razdoblje u kojem se izuzetno njegovao kult tijela te se velika pažnja posvećivala higijeni. Bazirane na uljima i mirisima korištenim u to doba, osmišljena je Apoksiomenova prirodna kozmetika: aromaterapeutkinje Mirte Lozančić te aromaterapeutkinje Sandre Nicolich. Također, kroz revitalizirajuće rituale i liniju proizvoda namijenjenu svim modernim ljudima, osmišljene su i Apoksiomenove masaže aromaterapeutkinje Anamarije Pažin Morović, voditeljice Studia za njegu lica i tijela Željke Ketterer i voditeljice Bellevue Spa klinike Mladenke Nastović Mesarić.

Osobita pažnja posvećivala se i kosi koja je morala biti njegovana i mirisna, a frizure su se učvršćivale Aloe vera gelom i medom, u čemu je svoju inspiraciju pronašla i kreatorica Apoksiomenove linije proizvoda za njegu kose, aromaterapeutkinja Mary Novosel.

Pribor za kuhanje i posluživanje bio je pretežno izrađen od keramike, tako da je svoje mjesto u katalogu pronašlo i antičko posuđe. Od antičkih vremena tehnologija pečenja gline ostala je ista. Danas, uz veliku ljubav, na antički način izrađujemo razne antičke uporabne zdjele, svjedoče Čazimir Mehmeti i Nevenka Todorić Mehmeti - vlasnici Keramičkog studia Čarobnjak u Malom Lošinju.

Također, vjerujući u iznimne kvalitete glazbe, grčki filozofi smatrali su da je ona paradigma harmonije reda koji vlada svemirom i ljudskom dušom. Vodeći se time, etnomuzikologinja dr.sc Diana Grgurić kreirala je Zvuk i glazbu u antici.

U zdravom tijelu zdrav duh, jedna je od najpoznatijih uzrečica čije se podrijetlo veže još iz antike, o čemu piše i mag. fizioterapije Ana Banić.

U suradnji s dipl. pov.umj. Irenom Dlakom, osmišljene su antičke kulturne rute Lošinja te antičke rute regije i antička Hrvatska, a za ljubitelje mora i tradicije pomorstva, vlasnik ronilačkog centra Sub Sea Son Nenad Starčić i ravnateljica Lošinjskog muzeja, dipl. arheolog Zrinka Ettinger Starčić osmislili su Antičke plovne putove, kako bi gosti na raznim punktovima arhipelaga, regije i države osjetili i doživjeli kompletnu Apoksiomenovu i antičku priču, a Lošinj bio važna točka hrvatskog kulturnog turizma.

Također, Zrinke Ettinger Starčić opisuje uporabno, ukrasno, ali i simboličko značenje antičkog nakita čije replike će se moći kupiti u Muzeju Apoksiomena, dok Irena Dlaka opisuje posebno značenje vune ljudskim životima još od najstarijih vremena.

Za oblikovanje i produkciju dvojezičnog kataloga 'Apoksiomen na otoku vitalnosti' zaslužna je Agencija za dizajn i oglašavanje Kuharić Matoš.

U subotu se otvara Muzej Apoksiomena

Ovaj jedinstveni muzej posvećen je statui Apoksiomen čija priča započinje već pri samom ulasku, u plavoj sobi prizemlja. Devet scena svake prostorije, pružaju posebne osjetilne doživljaje, kako bi posjetitelji kroz okus, miris, sluh i pogled na individualiziran način u potpunosti doživjeli Apoksiomena, ali i destinaciju otoka vitalnosti kao jednog od najljepših mjesta na Mediteranu.

Muzej i izložba Apoksiomena predstavljaju prostornu materijalizaciju scenarija i ceremonije prolaska kroz sobe i hodnike koji utjelovljuju arhitekton programiran pratećom izložbom i postavom kipa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene