Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Donacija od 200 tisuća kuna, koliko su od VIPnet-a prihvatile sve političke stranke osim HSP-a, otvorila je i pitanje transparentnog financiranja na izborima. Trebaju li stranački lideri svoje donatore objaviti prije izbora i hoće li to učiniti? Tko je sve, koliko i kome dao i hoće li izvješća biti dostupna javnosti?


Predizborne taktove, već u stopu prate i donatori. Velika imena, koja u svemu vide i neki svoj interes, vrte se naveliko. SDP-ov lider, nije tajna, u izbornu će utrku s novim voznim parkom. A baš kao i većina političkih mu suparnika, koji nisu odbili donaciju od 200 tisuća kuna - uživat će u blagodatima besplatnih razgovora. A njih će u kampanji biti napretek. No, tu je zakonski - sve čisto. 

Vezani članci Ilustracija Srbija dobila poklon od Europske unije u vrijednosti 600 milijuna eura Slika nije dostupna Bandić: "98 posto donacija na proteklim izborima je od članova stranke i kandidata"

"Svaka korporacijska donacija do milijun kuna, koja je objavljena uredno u izvještajima i sredstvima javnog priopćavanja je apsolutno legalna i nema razloga da se oko toga diže buka", rekao je predsjednik Transparency Hrvatska Zorislav Antun Petrović. 

Iako se, čini se, o detaljnom popisu stranačkih financijera može samo sanjati, zakon je tu jasan. Anonimne donacije strogo su zabranjene. Financijska izvješća morat će biti dostupna javnosti, a njih je dosada bilo teško pratiti, tvrdi naš sugovornik. 

"Bojim se da će se slična praksa pojaviti i sada. Ne vidim niti jedan razlog da naše stranke, koje vode pošteni ljudi i imaju poštene namjere objave tko ih je financirao, kako i zašto, to je u njihovom i interesu građana", dodao je.
 
Dvije najjače političke stranke od listi donatora ne bježe. Sve će, kažu u HDZ - u, objaviti po zakonu. Mjesec dana nakon izbora izvješće mora biti na stolu. U SDP-u pak danas obećavaju - oni će to učiniti prije izbora. 

I prije nego se dozna je li novac uložen u politički program, raniji dogovor i tko su financijeri - jedno je sigurno. Bit će ovo rastrošna kampanja. U igri je, procjenjuje se, više od sto milijuna kuna. A službeno još nije ni počela.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju