Anka Slonjšak
Anka Slonjšak Foto: Miranda Čikotić/Pixsell

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak izrazila je u ponedjeljak sućut obiteljima stradalih korisnika Doma za starije i nemoćne Zelena oaza poručivši kako su oni žrtve višegodišnjeg zanemarivanja skrbi o starima i nemoćnima te ignoriranja činjenice ubrzanog porasta udjela starijih građana. Inspekcija Ministarstva demografije danas bi u Zelenoj oazi trebala obaviti nadzor.


Inspekcija Ministarstva demografije danas bi trebala u nadzor doma za starije i nemoćne Zelena oaza u Andraševcu, u kojem je u stravičnom požaru prije dva dana život izgubilo šestero korisnika tog doma.

Vezani članci Dom za starije i nemoćne u Mošćenici Stigli nalazi još jedne inspekcije nakon stravičnih fotografija i ispovijesti bivših djelatnica Doma za starije Fotografija vezane korisnice obiteljskog doma kod Petrinje Bivše djelatnice doma za starije kod Petrinje progovorile o stravičnim uvjetima: "Drogiraju ih, izgladnjuju i vežu, leže u fekalijama". Vlasnica sve negira: "To je urota!"

Sućut obiteljima stradalih korisnika doma danas je izrazila pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Poručila je da su stradali žrtve višegodišnjeg zanemarivanja skrbi o starima i nemoćnima te ignoriranja činjenice ubrzanog porasta udjela starijih građana.

''Ovo je također i pokazatelj krajnje nespremnosti sustava da odgovori na potrebe njihova zbrinjavanja. Opće je poznato da je rast privatnih obiteljskih domova posljedica nemogućnosti smještaja u državne domove koji su prvi, ali nedostižan izbor zbog sve dužih lista čekanja'', stoji u priopćenju pravobraniteljice Slonjšak.

Nije, kaže, nepoznato da obiteljski domovi ne podliježu redovitom nadzoru bilo kojeg tijela na lokalnoj ili nacionalnoj razini osim inspekcijskog nadzora Ministarstva za demografiju, ali tek po saznanju ili dojavi o nepravilnostima u radu ili o nedostacima skrbi o korisnicima.

Prebacivanje odgovornosti

''U godišnjim izvješćima, preporukama i upozorenjima godinama ukazujemo na nedostatke u sustavu koje uočavamo tijekom obilazaka ustanova u kojima su smještene osobe s invaliditetom neovisno o dobi. Posebno ističemo da je institucionalizacija za mnoge osobe iznuđeno rješenje, ali i jedina mogućnost jer drugih mogućnosti nema zbog nedostatka usluge u zajednici koje bi i osobama s invaliditetom i starijim građanima omogućile da što duže ostanu u vlastitom domu", navodi pravobraniteljica.

Zabrinjavajuće je, kaže, da nadležne institucije od Ministarstva pa do jedinica lokalne i regionalne samouprave, bez obzira na to tko je osnivač, prebacuju odgovornost s jednih na druge ili se proglašavaju nenadležnima za kontrolu i nadzor.

Briga o starijima i nemoćnima prepuštena tržištu

Također je zabrinjava i to što je proteklih desetljeća briga o starima, osiromašenima i nemoćnima prepuštena tržištu.

Propustili smo, kaže Slonjšak, donijeti strategiju skrbi o starijim i nemoćnima, graditi održivi sustav brige, razraditi programe, planirati mjere i aktivnosti, iako smo svjesni toga da starenje nosi potrebu intenzivnije zaštite.

Pita se i što se još treba dogoditi da bi sustav djelovao odgovorno, usklađeno i u pogledu kontinuiranog nadzora i u osiguravanju dovoljno stručnih djelatnika i razvoja mreže usluga u zajednici, a kako bi svatko mogao po svom izboru odlučiti gdje će živjeti. (Hina)