Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo 10 inspektora

Ovo su najveći nedostaci u hrvatskim domovima za stare i nemoćne? ''Kazne su često niske, njima to ništa ne znači''

Suzana Diklić, načelnica Sektora za nadzor Ministarstva demografije
Suzana Diklić, načelnica Sektora za nadzor Ministarstva demografije Foto: DNEVNIK.hr
Kontrolu nad smještajem tisuća korisnika domova za starije i nemoćne u Hrvatskoj vodi tek desetero inspektora. No oni ne obilaze samo domove za starije, već nadziru ukupno 4000 ustanova. S obzirom na količinu posla, redovite preglede u jednom domu obavit će svakih pet ili šest godina.

Dok u Ministarstvu najavljuju zakonske izmjene, kontrolu nad smještajem tisuća korisnika domova vodi tek desetero inspektora koji ne obilaze samo domove za starije, nego nadziru ukupno 4000 ustanova.

Pročitajte i ovo Ilustracija prodor koronavirusa Obustavljena istraga! Osoblje Doma za starije i nemoćne u Splitu nije krivo za 18 smrtnih slučajeva Ilustracija Užas u Crikvenici Zabranjen rad skloništu za životinje: Držali pse bez uvjeta i zarađivali, inspekcija nije reagirala godinama

Načelnica Sektora za nadzor Ministarstva demografije Suzana Diklić kaže da je najveći problem u domovima nedostatak medicinskog osoblja. Dodaje da bi u svakom domu na 20 korisnika trebala biti jedna medicinska sestra zaposlena na puno radno vrijeme.

''Što se tiče drugih nepravilnosti, najviše je prekobrojnih korisnika. Mogu ih imati od pet do 20, a često ih ima previše, čak i dvostruko više, u prostorima za koje nisu dobili dozvolu. Mi protiv njih podnosimo optužne prijedloge i tražimo da premjeste višak korisnika. Obavještavamo socijalnu skrb da pomognu njima i njihovim obiteljima da nađu neki drugi privremeni smještaj. Međutim, problem nastaje jer obitelj često kaže da su tamo zadovoljni i da ne žele premjestiti stariju osobu negdje drugdje'', govori Diklić.

''Kazne su često niske''

Načelnica Sektora za nadzor objašnjava da inspektori izriču mjeru prema kojoj bi objekt trebalo zatvoriti, no domovi nastavljaju s radom, odnosno rade nelegalno. ''Gledajte, to su sve obiteljske kuće. Mi nemamo mogućnost staviti žutu traku kao neke druge inspekcije i sad ne možeš ući u tu kuću. Nama ništa drugo ne preostaje osim optužnog prijedloga nadležnom općinskom sudu, odnosno prekršajne kazne koju oni dobiju. Te kazne često su niske'', kaže inspektorica.

Kazne za vlasnike domova kreću se oko 3000 kuna, iako su propisane kazne u visini od 10 do 30 tisuća kuna, kaže Diklić. ''Njima to ništa ne znači, oni i dalje nastavljaju s pružanjem smještaja starim i nemoćnim osobama. Prošle je godine bilo oko 140 rješenja kojima su se naređivale mjere i rokovi u kojima odredimo da moraju ispoštovati mjere. Bilo je 14 zabrana obavljanja djelatnosti, oko četiri ili pet zabrana rada i 30 optužnih prijedloga'', otkrila je Suzana Diklić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene