U sklopu izbornog bloka Dnevnik Nove TV nastavlja s rubrikom "Jarak u vašem dvorištu".


U novoj reportaži donosimo priču iz Orubice, sela kraj Nove Gradiške. U Orubici živi 746 stanovnika, a u posljednjih 50 godina njihov broj se prepolovio. Selo ima područnu osnovnu školu, od 1. do 4. razreda, a mještani se uglavnom bave poljoprivredom.

Vezani članci Slika nije dostupna ZAŠTO NAM JE RIBA SKUPA? 'Sad ćete vidjeti kakva je stvarnost' Slika nije dostupna JARAK U DOLINI TARTUFA Mjesto gdje se i 'onako usput' bave skupljanjem poznate delicije

'Ja sam '78. godište, mojih godina sam ostao samo ja u selu, s tim da sam ja živio 12 godina u Zagrebu. Najgora stvar za nas mlade, nema posla', rekao je Antonijo Rižić iz mjesta Orubica.

Kaže od zemlje se može živjeti, no nitko ne želi stati u mjestu i raditi na njoj.

'Može se ako ćete raditi od 0 do 24, znači jedine krave u selu su kod moje kuće i najveća farma je moja. Nas je petero, al' nitko tu ne želi ostati', dodao je Rižić.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

'Lakše je naći posao u Zagrebu, živjeti u stanu od 30 kvadrata, jer s ovim, teško se živi, a puno se radi. Mi se poljoprivredom uopće ne bavimo. Mladi posebno. Ne želi se nitko time baviti, da s 30 godina smrdi svaki dan, a možeš živjeti i bez štale. Ovo je samo mučenje', kazao je Matej Severović iz Orubice.

'Orubica je imala dosta lađara. Mi smo bili brodarci, po 900 obitelji živjelo je od toga. Sada je to sve uništeno. Moja neka vizija, ja bi imao lješnjake, ili tako neke stvari, ali krave, svinje, em nema računice, em muka. Mladi neće toliko obaveza. I ja želim s obitelji otići na godišnji, tu nema godišnjeg, nema petka, svetka, sve isto', rekao je Vladimir Jakarić iz Orubice.

Goran ima plastenike, bavi se poljoprivredom. Od njegovih trojice sinova, kaže, ni jedan ne želi ostati u selu i baviti se poljoprivredom.

'Jak je trgovački uvozni lobi i mi tu ne možemo puno konkurirati. Mi se borimo, imamo skuplju proizvodnju, a njihove cijene, borba je to. Ja imam tri sina, al' mislim da neće ostat' ni jedan, svi su otišli, selo je prazno. Svi odlaze u Njemačku, u druge države. Pojest će nas pacovi i zmije. Svaka druga kuća je prazna, to je katastrofa za hrvatsko selo. Ne znam ja šta ovi u Vladi misle', rekao je Goran Blažeković iz Orubice.

Ostatak priče pogledajte u video prilogu.

Andrija Jarak posjetit će i mjesto Palešnik pokraj Bjelovara.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju