Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer o vrućim temama

Plenković opleo po Bernardiću, a o radu Povjerenstva rekao: Članak 4. je sasvim jasan

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković rekao je da saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor ne može nastaviti s radom jer "propisi su propisi".

Andrej Plenković isključio je bilo kakvu mogućnost da HDZ nastavi s radom u saborskom Istražnom povjerenstvu za Agrokor.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

"Bio je jedan jako poznati film s ključnom rečenicom: 'Propisi su propisi.' Članak 4. je sasvim jasan. Kao što su kolege u Saboru već rekli, jer u nadležnosti Sabora je cijela ova situacija i ne vidim na koji bi način bi bilo tko drugi, pogotovo Sabor koji donosi zakone, mogao na drugi način tumačiti zakone suprotno onome što oni jednoznačno kažu, a to je ako se pokrene sudski postupak da Povjerenstvo prestaje s radom", rekao je Plenković nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Odgovarajući na pitanja novinara da se rad povjerenstva ne mora preklapati s istagom i kaznenim postupkom, premijer je kazao: "To je jedan kreativni pristup koji mi se ne poklapa s provedbom zakona. Radi se samo o tome provodimo li zakone ili ne".

Premijer je kazao i da Vlada nije odustala od kupovine INA-inih dionica od mađarskog MOL-a.

"Odluka je savjeta i Vlade da se ide s prijedlogom odabira međunarodnog savjetnika koji bi nam dao dvije opcije: a to je da nam se da jedna temeljita analiza vrijednosti MOL-ovih dionica u INA-i, a drugo je pronalazak strateškog partnera", kazao je Plenković koji nije želio komentirati interes jedne zapadne tvrtke za strateško partnerstvo. 

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je tekst pozivnog natječaja za konzultanta pri kraju te da će do kraja idućeg tjedna biti poslan na adrese renomiranih globalnih investicijskih savjetnika. 

Komentirajući kritike SDP-a o povlačenju Hrvatske iz utrke za domaćina Europske agencije za lijekove, koji je tu odluku nazvao sramotnom, Plenković nije štedio vodeću oporbenu stranku predbacivši im da nemaju ni minimum informacija o cijelom slučaju.

"Jedno zavidno iskustvo potparola gospodina Todorića mi jako puno znači u komentiranju nečega što je bio zdrav razum. Hrvatska je napravila ono što su napravile i druge zemlje koje su povukle kadidaturu, a Slovačka je, primjerice, odbila i glasovati. Hrvatska je napravila solidan prijedlog, tehnički je to bilo dobro pripremljeno, ali ne možete ništa kad vas netko stavi u grupu onih koji imaju male šanse, a ja jako dobro znam kako ide lobiranje, nego ovi koji su to komentirali. Ovo je bio politički potez i signal da se nije se išlo kriterijem regionalne rasprostranjenosti i da se nije išlo za tim da se nije išlo na zemlje koje nemaju niti jedne agencije. Odluka je bila političkog karaktera kao poruka partnerima da nije dobro da neke zemlje imaju više agencija a neke nemaju niti jednu. Nema tu ništa što bi neka druga vlada ili vrhonaravni diplomati koji svaki dan iz SDP-a kritiziraju europski projekt kao da su prespavali konsenzus o Europi koji je trajao u proteklom desetljeću ali ova ekipa očito je, ali nimalo me to nije dojmilo", poručio je Plenković. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene