Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Agrokor

HDZ poručuje: Povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga protiv Ivice Todorića i njegovih suosumnjičenika postala je pravomoćna jer je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbacio žalbe obrane na odluku o pokretanju istrage koju je tužiteljstvo donijelo još 18. listopada.

Povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom, HDZ će ga bojkotirati. "Ali se ono ne ukida, što znači da u slučaju da se istraga obustavi, da se optužnica ne podigne, to znači da će povjerenstvo moći nastaviti s radom...", rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. 

Pročitajte i ovo Povjerenstvo za Agrokor (Foto: Pixell) Niti HDZ, niti oproba ne odustaju Srijeda je dan odluke: Jedan Zakon, dva tumačenja i neizvjesna sudbina Povjerenstva za Agrokor Slika nije dostupna Ima poruku za HDZ Orsat Miljenić: "U četvrtak je sjednica povjerenstva o Agrokoru. Pozvat ćemo državnog odvjetnika"

Bez petero zastupnika vladajuće većine, kaže, povjerenstvo od 9 članova ne može raditi. No, na idućoj sjednici će se najvjerojatnije pojaviti. "O tome ćemo s našim kolegama iz vladajuće većine raspraviti na način da se dođe na sjednicu i utvrdi da su nastupile okolnosti iz zakona i time prekine rad istražnog povjerenstva'', kaže Bačić.

HDZ je ranije najavljivao da će, kada istraga postane pravomoćna, s radom prestati saborsko istražno povjerenstvo o Agrokoru.

Oporba se ne slaže

Predsjednik Istražnog povjerenstva o Agrokoru Orsat Miljenić ne vidi kako bi odluka o pravomoćnosti istrage mogla utjecati na rad Povjerenstva.

No, predsjednik Povjerenstva Orsat Miljenić (SDP) kaže da ne vidi kako bi ova odluka mogla utjecati na njegov rad.

"Po meni je Zakon o istražnim povjerenstvima vrlo jasan, dakle istražno povjerenstvo ne može raditi samo o onim stvarima o kojima je otvorena istraga, o svim drugim pitanjima može i treba nastaviti sa svojim radom", kaže i nastavlja:

"Rješenje o istrazi će biti javno, dakle iz njega se točno vidi što je predmet istrage i Povjerenstvo neće ulaziti u taj dio. Potvrda ovakvog stava može se naći i u izjavama glavnog državnog odvjetnika koji je dva puta javno rekao da rad istražnog povjerenstva ni na koji način ne utječe na istragu. Dakle, ako je logika zakona da se čuva istraga, a čovjek koji je zadužen za istragu, dakle glavni državni odvjetnik, kaže da mu rad istražnog povjerenstva ni na koji način ne ometa istragu, onda je to još jednom potvrda ovog stava", zaključuje Miljenić.



Kaže i kako već imaju zakazane i pozvane svjedoke.

"Ja očekujem da će se oni pojavljivati i da ćemo mi raditi. HDZ i HNS imaju većinu, oni su zajedno u tome. Ako oni imaju toliko razloga za sakrivati nešto da žele obustaviti rad Povjerenstva, oni imaju većinu u Saboru i mogu bilo kad ukinuti Povjerenstvo, većinom, dakle da donesu odluku. Ako to naprave, Povjerenstvo ne može raditi jer ga nema, ali dok ono postoji, dok ga većina ne ukine, ono mora raditi jer je to saborska odluka", poručio je Miljenić.

O mogućnosti ukidanja povjerestva oglasio se i na Twitteru.

"Ako ukinu povjerenstvo to će biti još jedno kršenje zakona od strane HNS-a i HDZ-a. Zakon je naime jasan, povjerenstvo ne može raditi po pitanjima o kojima se vodi istraga. Po drugim ne samo da može nego i mora raditi. Podsjećam i na izjave GDO Cvitana da rad Povjerenstva ne ometa istragu", napisao je.

Grmoja: Odluku o gašenju Povjerenstva može donijeti samo Sabor

Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta i član Istražnog povjerenstva za Agrokor, također smatra da to tijelo ne može biti ugašeno automatizmom. 

"Ne može saborsko povjerenstvo prestati s radom tek tako, nego se to može učiniti samo odlukom Sabora. HDZ se poziva na to da se Povjerenstvo gasi automatizmom, ali ne može se saborsko Povjerenstvo, koje je osnovao Sabor, automatizmom biti ugašeno", smatra Grmoja.

Maras uvjeren da nema opasnosti

"Sabor ako ne želi povjerenstvo, neka ga ukine", rekao je Gordan Maras i dodao kako se nada da se to neće dogoditi.

SDP će, poručio je, učiniti sve da ono nastavi s radom. "Ako HDZ ne želi sudjelovati, neka ne dođu na sastanak povjerenstva, a nas neka puste da radimo", rekao je Maras.

"Imamo stav kao i Državno odvjetništvo, da se istraga koja traje vezano za Agrokor, može odvojiti od rada Povjerenstva", izjavio je Maras, koji je uvjeren kako nema nikakve opasnosti da bi rad saborskog povjerenstva mogao ugroziti istragu.

Bačić: "HDZ je svoj stav u tom pogledu davno objavio"

Iz redova vladajućih ponavljaju kako se njihov stav vezan uz rad saborskoga Istražnog povjerenstva za Agrokor nije promijenio te da ono "po slovu zakona" treba biti ugašeno".

"HDZ je svoj stav u tom pogledu davno objavio i ništa se nije promijenilo, ako rješenje o istrazi postane pravomoćno, istražno povjerenstvo prestaje s radom", rekao je u predsjednik njihovog stranačkog kluba Branko Bačić.

Informaciju o službenosti istrage protiv Todorića u ponedjeljak prije podne nije želio komentirati, tumačeći kako je na Korčuli te ju još uvijek nije vidio.

I HNS-ovac Stjepan Čuraj poziva se na Zakon o istražnim povjerenstvima, točnije članak 4. prema kojem će povjerenstvo "prestati s radom ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je povjerenstvo osnovano".

"Članak 4. je jasan. Ispunjene su zakonske pretpostavke i povjerenstvo treba prestati s radom", kratko je poručio Čuraj. (Hina/Ma.V./S.Ve.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene