Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Kninu

Plenković pohvalio Predsjednicu: Održala je odličan govor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u petak je u Kninu, gdje je nazočio svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, komentirao nedolazak predsjednika SDP-a riječima da svatko "ovaj dan obilježava onako kako misli da treba."

"Mi smo danas bili u Kninu, na pravom mjestu da oblježimo najveću pobjedu Hrvatske vojske i najveći dan za slobodu Republike Hrvatske," izjavio je Plenković novianrima.

Pročitajte i ovo Hrvatski vojnici u Kninu zbog priprema proslave 25. obljetnice Oluje - 1 Odgovorno i dostojanstveno Ponovno problemi? Neki na proslavu obljetnice Oluje planiraju doći u majicama s natpisom ZDS. Brigadir iz Knina svima poslao poruku Slika nije dostupna 4. i 5. kolovoza Predstavljen program obilježavanja Oluje u Kninu, objavili i epidemološke mjere

Po njegovim riječima, iznimno je važno da se mladima, kroz obrazovni sustav, prenose ključne vrijednosti Domovinskog rata, jer se upravo na njemu temelji sve ono što smo radili od 1995. na dalje. Istaknuo je da moramo graditi budućnost za mlade naraštaje te se zauzimati za najranjivije skupine u društvu jer su nas za to, rekao je, zadužili branitelji u Domovinskom ratu.

"Zbog toga će razdoblje do 2020. godine HDZ iskoristiti za gospodarski boljitak i za viši socijalni standard," kazao je.

Plenković: Predsjednica je održala odličan govor

Na novinarski upit kako komentira današnji govor u Kninu predsjednice Republike u kojem je ona, po navodima novinara, pred postrojenom vojskom otvoreno napala šefa glavne oporbene stranke jer je bilo jasno da aludira na Zoran Milanovića, Plenković je odgovorio kako je predsjednica "održala odličan govor".

"Održala je govor koji je primjeren trenutku i koji je posvećen hrvatski braniteljima, hrvatskim oružanim snagama. Upozorila je one političke aktere koji izjavljuju neprimjerene izjave, i u inozemstvu, o hrvatskoj državi, da tome nema mjesta i da to neće proći. Tome se vrlo jasno priključujem, osobito na recentne izjave nakon dva dana koja su prošla od presude (u slučaj 'lex Perković') Visokog suda u Muenchenu - vidjeli ste kako je njemački sud bio vrlo jasan glede državnog terorizma jugoslavenskog komunističkog režima," rekao je Plenković.

Upitan treba li skinuti oznake tajnosti sa arhiva među kojima i Saveza komunista, Plenković je odgovorio kako u svakoj državi arhivi imaju "određeni broj godina gdje su zaštićeni propisima i tajnama".

"Ali, ja mislim da je za pravo istinsko suočavanje s prošlošću važan proces koji su mnoge zemlje u tranziciji prošle. Ja sam u europskom parlamentu potpredsjednik skupine za pomirbe europskih povijesti i iznimno je važno utvrditi povijesnu istinu te da se kao društvo suočimo i sa onim činjenicama koje su naštetile i učinile hrvatski narod da pati tijekom totalitarnih sustava," rekao je.

Na pitanje je li danas u Kninu u predizbornoj kampanji, Plenković je odgovorio kako je danas u Kninu radi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i, prije svega, Dana hrvatskih branitelja.

Na upit kako komentira jučerašnji događaj u Zagrebu na Trgu Bana Jelačića gdje su, kako je rekao novinar, napadnuti oni koji sebe nazivaju mirovnim aktivistima, odgovorio je da "svatko ima pravo u demokratskom društvu izraziti svoje mišljenje" te dodao da je policija osiguravala skup.

Plenković je naglasio da je HDZ u uzlaznom trendu, dok Narodnoj koaliciji, za koju je rekao da je takozvana 'narodna koalicija', pada popularnost, te je istaknuo kako je HDZ dio narodnjačke europske obitelji pošto je član Europske pučke stranke.

HDZ u uzlaznom trendu

"Ono što je jako dobro u toj anketi je da je uzlazni trend HDZ-a, a pada popularnost SDP-a, pa i Narodne koalicije, tzv. narodne, dakle, lijeve koalicije. Mi smo dio Europske pučke stranke, dakle, narodnjačke europske obitelji u Europskom parlamentu i na europskoj razini", rekao je Plenković zamoljen da komentira rezultate ankete Demoskop po kojima SDP ima prednost od osam posto u odnosu na HDZ.

Po Plenkovićevom tumačenju, ono što je najvažnije je da HDZ ide u izbore sa kvalitetnim programom, kvalitetnim ljudima i , kako je naglasio, ide na pobjedu.

"To je moj angažman povratka vjerodostojnosti HDZ-a i, što je najvažnije, povratku povjerenja birača", zaključio je Plenković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene