Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predsjedateljem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u 19:00 sati u Banskim dovrima.

Galerija


Premijer Andrej Plenković uoči sastanka je izjavio da će s predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem razmotriti koje mjere Hrvatska može u pravnom i političkom pogledu učiniti u vezi presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o oporbi: "Svi su skupa pjevušili, čitali s mobitela...izgubili su izbore, ne mogu im pomoći" Željko Komšić Komšić se oglasio o susretu u Banskim dvorima: "Srbi i Hrvati nisu stoka da ih uvodiš i izvodiš, nit' je BiH staja"

Podsjetimo, nakon presude šestorci i samoubojstvo generala Slobodana Praljka, Dragan Čović pozvao je na dostojanstvo i smirenost u svakom dijelu BiH, osobito na područjima na kojima je bio sukob između Hrvata i Bošnjaka.

Ustvrdio je kako je haška presuda bosanskohercegovačkoj šestorici zločinačka prema svakom časnom predstavniku Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskome narodu te je poručio da sada treba spriječiti bilo kakvu harangu koja može uslijediti od onih koji bi željeli iskorisititi presudu na procese koji se već dugo planiraju u BiH.

"Zločinačka presuda"

"Ova presuda je zločinačka prema svakom časnom predstavniku i Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda i mi na to vrijeme moramo biti ponosni. Na taj način smo očuvali ne samo hrvatski narod, već i BiH. Da nije bilo Hrvatskog vijeća obrane, BiH sasvim izvjesno danas ne bi bilo. Da nije bilo Hrvatske i njene politike prema BiH - nje u ovako međunarodno priznatim granicama danas ne bi bilo. S te strane nam to treba biti ohrabrenje, a s druge strane treba spriječiti bilo kakvu harangu koja može uslijediti od onih koji bi željeli iskoristiti ovakve obrise presude na procese koji se već dugo planiraju u BiH", rekao je Čović tijekom posjeta Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Smatra da je danas potrebno posvetiti se uznicima u Haagu i ono što njih slijedi dalje i njihovim obiteljima.

"Onaj križ koji su oni nosili zadnjih 13 i pol godina nije na jedan odmjeren način preuzeo svatko od nas u BiH. Nitko od njih, pa ni po duhu ovog iščitanog u sudnici Žalbenog vijeća nije vodio neki svoj rat ili imao svoje osobne zadatke u BiH", ustvrdio je.

"Selektivan pristup mogao bi do kraja narušiti odnose u BiH"

Selektivan pristup problemu je nešto što je uveliko moglo do kraja narušiti odnose u BiH

"Jednu takvu aktivnost se evidentno željelo prikazati kao udruženi zločinački poduhvat i danas ga aposlutno s bezbroj činjenica odbacujemo. Ono što nama smeta je izvlačenje iz konteksta, selektivan pristup problemu je nešto što je uveliko moglo do kraja narušiti odnose u BiH. Zadatak koji imam ispred sebe kao predvodnik koji provodi politiku hrvatskog naroda je da se to ne dogodi. Jer to je ona brutalna provokacija s te razine koja dolazi izvana, a takvih će biti i unutar BiH, našega okruženja", kazao je Čović.

Rekao je i da će večeras ponovno razgovarati s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. "Moramo osnažiti poziciju najmalobrojnijeg naroda u BiH, jer dok su Hrvati konstitutivan narod u BiH to je najbolja zaštita i garancija BiH kao europske moderne države. Ne bude li Hrvata kao konstitutivnog naroda, jasno je da je budućnost u BiH upitna i neizvjesna", ustvrdio je.

Smatra da je potrebno mobilizirati "naš narod da svi kao jedan stanemo u zaštitu onoga što je prije svega dostojanstvo i vrijednost koju baštinimo kada je u pitanju Domovinski rat bez obzira na ono što moramo svi priznati, a to je da je na svim stranama bilo zločina". Poručio je da svatko treba odgovarati za svoj zločin bez obzira o kome se radi i na kojem području je učinjen.

Što se tiče presude, Čović smatra da je potrebno poslušati one koje razumiju međunarodno pravo i vidjeti koji su elementi na kojima treba djelovati.

"Moramo naći mjeru kako se ne bi na pogrešan način iščitavala ova presuda jer već postoje strašni komentari koji nemaju nikakve veze s pravnim utemeljenjem, o odgovornosti Hrvatske. Nije se ovdje sudilo Hrvatskoj, ovdje se jasno znalo kakav je odnos. Mi u BiH moramo formalno-pravno tražiti elemente zaštite kao i Hrvatska koja ne smije više ostati po strani", poručio je. (Hina)
 

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju