Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vlada je učinila maksimum'

PLENKOVIĆ O OTVARANJU PREGOVORA ZA SRBIJU 'Nacionalni i interes branitelja na prvom mjestu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković komentirao je otvaranje pregovora iz pravosuđa za susjednu Srbiju. Rekao je da je interes branitelja i nacionalni interes na prvom mjestu.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković tvrdi da je upravo zahvaljujući HDZ-u u uvjete za pregovore uvršteno nekoliko hrvatskih zahtjeva: od prava hrvatske nacionalne manjine, rješavanja pitanja nestalih, naknade ratnih šteta do progona hrvatskih državljana za ratne zločine od strane srbijanskih sudova. Srbija, poručio je, bez ispunjenja kriterija neće moći zatvoriti pregovore.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u: Spominju i stijene i žene Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt "

'Želim poručiti vladi Srbije i tužitelju za ratne zločine da obazrivo komentiraju pregovore i pozicije Hrvatske i bitno je da javnost i zabrinuti branitelji shvate da je ova Hrvatska vlada učinila maksimum za zaštutu nacionalnih interesa ali i branitelja da ne strahuju od mogućih tajnih optužnica o kojima hrvatska vlast nije informirana', rekao je Plenković.

Politika prema BiH neće se mijenjati

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković primio je u petak u Zagrebu banjolučkog biskupa Franju Komaricu te je tom prigodom rekao kako HDZ smatra Bosnu i Hercegovinu vanjskopolitičkim prioritetom Hrvatske.

Izjavio je kako ne misli mijenjati dosadašnju politiku te stranke prema Bosni i Hercegovini te kako će, pobijedi li na rujanskim izborima, to biti i pristup nove hrvatske vlade, prenio je u petak sarajevski "Dnevni avaz".

"Hrvatska i HDZ uvijek su bili uz BiH i nastavit ćemo usku suradnju", kazao je Plenković u kratkoj izjavi za ovaj list objasnivši kako to znači čvrstu potporu na putu BiH ka člansvu u Europskoj uniji.

Poručio je da će se HDZ čvrsto zauzimati za ravnopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini te za nastavak europskog puta te zemlje, koji je jedina garancija stabilnosti i cjelovitosti BiH, objavljeno je na internetskoj stranici HDZ-a.

Podsjetio je kako je osobno kao zastupnik u Europskom parlamentu te potpredsjednik parlamentarnog povjerenstva za vanjske poslove (AFET) bio angažiran na tom planu.

"Jedan sam od onih koji je i do sada na tome radio jako puno i to će se nastaviti", kazao je Plenković.

U odnosu na planove na unutarnjopolitičkom planu Plenković je tek kratko dodao kako će HDZ pod njegovim vodstvom raditi sve da Hrvatska napreduje i da to čini brže.

"Dat ćemo sve od sebe", poručio je novi predsjednik HDZ-a.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene