Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UŽAS U KALIFORNIJI

Zbog nemilosrdnih oluja proglašeno izvanredno stanje: Poginulo 19 osoba, očekuju se katastrofalne poplave

Poplava u Kaliforniji
Poplava u Kaliforniji Foto: Afp
Američki predsjednik Joe Biden proglasio je izvanredno stanje u saveznoj državi Kaliforniji, gdje je od 26. prosinca u olujama poginulo 19 osoba. Oluje su izazvale poplave, nestanke električne energije, evakuacije i zatvaranje prometnica.

Novi veliki val kiša i snijega u planinama pogodio je u subotu brojne područja najnapučenije američke savezne države Kalifornije, zbog čega je predsjednik Joe Biden u toj državi proglasio izvanredno stanje.

Nova "atmosferska rijeka", a to znači sustav koji donosi goleme količine vlage, očekuje se u ponedjeljak, koji je praznik u Sjedinjenim Državama, i donosi "nove ekstremne oborine" upozorio je Nacionalna meteorološka služba (NWS).

Pročitajte i ovo Pula: Putnički vlak udario u parkirani kombi - 2 IŠAO POGREŠNIM TRAČNICAMA FOTO Za dlaku izbjegnuta tragedija u Puli: Vlak udario u kombi i gurao ga. Otkazale mu kočnice?

Električne linije već su oštećene, a već su poplavljena polja i prometnice. NWS očekuje "katastrofalne poplave" u dolini rijeke Salinas, važnom poljoprivrednom području južno od zaljeva San Francisco.

Biden je odobrio saveznu pomoć za državne i lokalne službe za oporavak u područjima pogođenim zimskim olujama, poplavama, odronima tla, rekla je Bijela kuća u priopćenju. Predsjednikov čin će stradalnicima u okruzima Merced, Sacramento i Santa Cruz omogućiti pristup saveznim sredstvima, stoji u priopćenju.

Niz atmosferskih rijeka, koje se rijetko pojavljuju tako često zaredom, pogodio je Kaliforniju od 26. prosinca i odnio je najmanje 19 života te izazvao poplave, nestanke električne energije, klizišta, evakuacije i zatvaranje cesta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IMAJU RAZNE UVJETE Razmišljate u učlanjenju u stranku? Neke imaju problema s komunistima, a HDZ ima poseban zahtjev u vezi s korupcijom

Gotovo 23.000 potrošača bilo je bez električne energije u subotu, prema internetskoj stranici PowerOutage.us.

Polovica godišnje prosječne količine kiše pala je tijekom oluja u poljoprivrednoj središnjoj nizini, a u planinama je napadalo i do 4,5 metara snijega.

Upozorenja na poplave izdana su diljem države u subotu, od okruga Los Angeles do Zaljevskog područja San Francisca. Četvrt u mjestu Felton u središnjoj Kaliforniji poplavljena je drugi put ovog tjedna.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene