Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Ministar Marić bi mogao napokon odgovoriti na koje skupine, pogotovo kada se govori o plaćama, se odnosi povećanje tih plaća, koliko će biti velike. Naime, u zadnje se vrijeme često nagađalo kako će najbolje profitirati samci koji imaju velike plaće, a roditelji s dvoje ili troje, djece zapravo ostati na istom.


On, ali ni premijer Plenković nisu o tome željeli govoriti. Ali sasvim jasno, suvereno su danas pojašnjavali kako ide porezna reforma, ne samo oko plaća nego i oko PDV-a, poreza na dobit. On će vrlo vjerojatno dati puno konkretnih informacija ali neće još ulaziti u meritum, jer treba pripremiti još 20-ak zakona.

Već negdje sredinom sljedećeg mjeseca ti zakoni ulaze u saborsku proceduru, a premijer i ministar financija žele već s 1. siječnja da većina građana, pogotovo oni koji imaju veće plaće počinju dobivati i više novaca jer će im se neoporezivi dio smanjivati, a to je generator potrošnje, gospodarskog rasta,kako je to rekao premijer Plenković.

U kampanji je puno toga obećano - od smanjenja PDV-a do povećanja neoporezivog dijela plaće.

U pitanju jedino mogu biti rokovi, jer su i Plenković i Marić ovaj projekt uzeli kao projekt početka svog mandata, koji će označiti možda čak i cijeli njihov mandat. Mogući su sitni ustupci što se tiče Mosta, ali neće se dovesti u pitanje ona osnova tog poreznog paketa. Ako će se raditi, vjerojatno će se raditi sitni ustupci. I sam Marić je rekao da postoji 60 simulacija kod neoporezivog dijela plaća i tu se mogu raditi neki sitni ustupci.

To će se vjerojatno provući na način da već sljedeće godine se počne primjenjivati porezna reforma. Ako bi se s ovim svim kasnilo dva tjedna, ona bi se porezna reforma počela primjenjivati od 2018. A pitaj Boga bi li u tom slučaju bilo parlamentarne većine i koje. Onda je premijeru puno teže skupiti 76 potrebnih ruku za dobivanje potpore za poreznu reformu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr