Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

Evo kad ćemo saznati tko je parlamentarna većina i koje poteze može povući Plenković

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici Odbora za Ustav u petak saznat ćemo tko je parlamentarna većina, a tko manjina, potom će mnogo toga biti jasnije.

Nova saga u hrvatskom parlamentarizmu iz dana u dan dobiva nove detalje. U ovom slučaju ćemo tek sutra, u petak u 10 sati na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav saznati tko je parlamentarna većina, a tko manjina. Tek potom u 12 sati kad se pristupi glasovanju mnogo toga bit će jasnije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković analitičari o tajnim snimkama Jesu li ove snimke početak rušenja Plenkovića? "Na izmaku su snaga i živaca, ali ovo je dobro za sve nas" Andrej Plenković Zadnji dan kampanje Plenković vrlo ležerno komentirao snimke na kojima vrijeđa DP i Most: Na jedno je zamalo umro od smijeha

Tijekom današnjeg dana brojne su se optužbe upućivale od strane HDZ-a prema Mostu, ali i oporbe i vlasti. Bilo je to jedno novo, mučno poglavlje hrvatskog parlamentarizma u trenutku kada se HDZ prošlog tjedna odlučila razići s Mostom.

Nakon što sutra u 10 sati doznamo tko je vlast, a tko oporba, bit će nam svima sve jasnije i onda ćemo moći reći kakav je obris Hrvatskog sabora.

Vlada je preživjela, no činjenica je da je ona politički uzdrmana. Ministar Zdravko Marić je opstao, ali Vladi i dalje nedostaje još jedan zastupnik do te potrebne većine. No, premijer Andrej Plenković može funkcionirati i u danima koji slijede može predložiti novog kandidata za ministra financija. Možda će taj dobiti više zastupnika.

Možda čak u konačnici, ako neće imati prostora, bude li sve teže formirati većinu, podnese ostavku i u tom trenutku kreće postupak kod Predsjednice, traženje mandatara i konzultacije, koji traje 30 dana. Ako u tih 30 dana ne dobijemo mandatara koji uspije formirati većinu, onda predsjednik Sabora izvještava Predsjednicu Republike da nemamo novu većinu i raspisuju se parlamentarni izbori.

No čini mi se da će premijer Plenković uspjeti naći u sljedećem razdoblju jednog ili dva zastupnika. Bit će to tanka većina koja će trajati dok prvi buntovnici ne napuste njegov brod.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene