Urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović u Haagu je analizirala kako će jučerašnja presuda šestorci i samoubojstvo generala Slobodana Praljka utjecati na odnose Hrvatske i BiH.

Galerija


Petrović se osvrnula i na obraćanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Petrović "Taj ZDS se više svima popeo na vrh glave. Bilo bi najbolje da ga dečki sami odluče maknuti" Održana misa zadužnica na Jarunu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Održana i misa zadušnica za generala Slobodana Praljka

"Obraćanje je bilo činjenično točno. Predsjednica je navela da je Hrvatska bila ključna za održavanje opstojnosti i cjelovitosti BiH, uz SAD koje su bile nositelj Dejtonskog sporazuma. Točno je naglasila da su neki u Haagu dobili pravdu, a neki ne", izvijestila je Petrović.

"Nazovimo stvari pravim imenom"

Poručila je kako je ovo trenutak da se stvari počnu nazivati pravim imenom.

"Hrvatska bi trebala umanjiti tu intonaciju europskog puta BiH. To je fraza koju vole čuti u Bruxellesu, a koja nema uporište u stvarnosti. BiH prije svega treba pomoći da bude država", kazala je. 

Istaknula je kako je savez Bošnjaka i Hrvata u početku rata bio ključan za obranu BiH.

"Nakon razdora koji je izazvao jedan proxy rat, ponovni savez utemeljen Washingtonskim sporazumom je zaustavio rat u BiH i spriječio novi genocid u Bihaću i cijelom koridoru Une i Neretve. Čini mi se da je ovom presudom ponovno bačena kost između Zagreba i Sarajeva, između Hrvata i Bošnjaka. Presuda će definitivno destabilizirati naš narod u BiH, a time i nas. SAD su kao naš najsnažniji partner itekako utjecale na ovu presudu koju čitam kao poruku da se RH drži podalje od BiH", kazala je. 

"Sačuvati šačicu hrvatskog naroda"

Istaknula je kako glavna platforma naše politike mora biti sačuvati "onu šačicu hrvatskog naroda" koja je ostala u BiH.

"Naš narod u BiH nije samo ustavno i emotivno, već i geopolitičko i sigurnosno pitanje", kazala je. 

Osvrnula se i na najavu Predsjedničina govora u UN-u.

„Govor pred Ujedinjenim narodom treba pripremiti. Vijeće sigurnosti u smislu sudskih stvari neće htjeti reagirati, ali bi RH trebala izlobirati saveznike koji će podržati eventualni proces revizije postupka."