Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesec borbe protiv raka dojke

Dirljiva priča Ane Mari i Dina: Borba mlade obitelji kojoj pomaže cijela Hrvatska

Obitelj Ljutić zajednički se bori s bolešću (Foto: Dino Ljutić)
Obitelj Ljutić zajednički se bori s bolešću (Foto: Dino Ljutić) Dino Ljuti?
Aktualno Galerija Obitelj Ljutić zajednički se bori s bolešću (Foto: Dino Ljutić) Obitelj Ljutić zajednički se bori s bolešću (Foto: Dino Ljutić) Foto: Dino Ljuti? Liječenje Ana Mari traje već gotovo dvije godine (Foto: Dino Ljutić) Liječenje Ana Mari traje već gotovo dvije godine (Foto: Dino Ljutić) Foto: Dino Ljuti? Obitelj Ljutić na okupu (Foto: Dino Ljutić) Obitelj Ljutić na okupu (Foto: Dino Ljutić) Foto: Dino Ljuti? Bračni par Ljutić (Foto: Dino Ljutić) Bračni par Ljutić (Foto: Dino Ljutić) Foto: Dino Ljuti? +2 Ana Mari i Dino Ljutić (Foto: Dino Ljutić) Galerija 1/7 >>
Ana Mari Ljutić (38) gradila je svoj dom te sretno očekivala prinovu, kada joj je u sedmom mjesecu trudnoće dijagnosticiran najteži oblik raka na dojci. Metastazirao je po cijelom tijelu, a doktori su rekli da spasa nema. Dvije godine kasnije Ana Mari se polako oporavlja.

Borba s bolešću započela je potajice, bez ispravno postavljene dijagnoze. U drugom mjesecu trudnoće započeli su bolovi u leđima, no liječnici su u nekolio navrata sve pripisali išijasu, preporučili mirovanje i čuvanje trudnoće. Suprug Dino Ljutić (35), koji sada brine o svojoj supruzi i dvoje malene djece, ispričao je njihov put prema tragičnoj dijagnozi.

Pročitajte i ovo Dan narcisa - 1 Prevencija raka dojke Obilježen Dan narcisa, organizirani i pregledi: U posljednjih osam godina smrtnost je pala za 30 posto Zvonko Pelicarić - 2 Medicinska senzacija Jučer na operaciji, danas otpušten: Pacijent kojem je inovativnim zahvatom zaleđen i odstranjen tumor opisao svoje iskustvo - "Gotovo kao da sam zub izvadio"

„Otišli smo na Rebro, a ona je jedva sjela i izašla iz auta. Ali mama je mama, stisnula je zube i trpila, a nakon nekoliko sati čekanja dolazimo na pregled. Prvo uzimanje krvi i urina, pa opet čekanje od dva sata. Ona se previjala od bolova na krevetu. Nakon pet sati specijalizant ne vidi ništa loše u nalazima, a rendgenska slikanja ne rade na trudnicama. Otpuštena je uz dijagnozu išijasa. A u njezinu tijelu vodila se borba na život i smrt“, počeo je svoju priču Dino Ljutić za DNEVNIK.hr.

U sedmom mjesecu trudnoće Ana Mari počinje gubiti svijest, postaje zbunjena, liječnici na Rebru odlučuju intervinirati, situacija se rapidno pogoršava. U trenutku kada mu je liječnica rekla da mu supruga ima metastaze po kralježnici i da će hitnim carskim rezom pokušati spasiti dijete, dok Ana Mari ne daju mnogo šanse, Dini je stao život.

"U tom trenutku soba mi se okretala u glavi, jezik mi se zapetljao, nisam mogao izustiti ni riječ. Imao sam 100 pitanja u glavi, ali nisam mogao izgovoriti ni jedno...“, govori nam Dino.

Mali borac

Mlađi sin rođen je kao neurološki rizično dijete s krvarenjem u mozgu i sa samo 2,70 kilograma težine. Dobio je i bubrežnu infekciju koja je za bebu u tom stanju, prerano rođenu, smrtno opasna, no Matias je kao i mama, mali borac koji je sve to preživio.

„Kada su ga nakon poroda vozili u inkubatoru, potrčao sam prema njemu i plakao. Moj najsretniji dan postao je ujedno i najgori u životu. Postao sam otac po drugi put, no istovremeno sam trebao izgubiti ženu...“, objašnjava svoju tešku situaciju Dino Ljutić.

Obitelj Ljutić zajednički se bori s bolešću (Foto: Dino Ljutić) Liječenje Ana Mari traje već gotovo dvije godine (Foto: Dino Ljutić) Foto: Dino Ljuti?

Početak oporavka Ana Mari

Prvih mjesec dana nakon porođaja Ana Mari je bila u vegetativnom stanju koje je bilo popraćeno nizom svakidašnjih epileptičnih napada uz teške lijekove koje je svakodnevno uzimala. Liječenje kemoterapijom nije moglo započeti jer je njezin organizam bio preslab, trebalo je čekati.

„Prve znake prisebnosti pokazala je u travnju 2017., prvo je uzela moju ruku, stavila ju na srce i ništa više nije ni učinila ni rekla. Tada nije ni pričala, to je došlo tek nekoliko mjeseci kasnije. Opravak je jako spor, dandanas traje. Učimo osnovno“, objašnjava situaciju njezin suprug.

U međuvremenu je Ana Mari dobila status invalida te i dalje svakodnevno uči osnovne stvari. Tumor je jako oštetio mozak, zaboravila je čitati i pisati, kretnje su joj oštećene te nije samostalna, no svakim danom sve više napreduje, tvrde njezini bližnji.

"Ona je tu s nama, to je najbitnije..."

Velika su žrtva situacije njihovo dvoje djece, maleni dječaci koji su izgubili dodir s majkom zbog njezina dugotrajnog boravka u bolnici.

Teška bolest ostavila je posljedice i na obiteljske odnose, s boli nam je rekao suprug Dino. „Stariji sin bio je vrlo vezan za nju, praktički su bili nerazdvojni, no njezin boravak u bolnici i nemogućnost daljnje brige o njemu udaljili su ih. U najgorem trenutku njegove mame za njega nije bilo. Više niti približno nismo bliski kao prije, ali ona je tu s nama, to je sada najbitnije...“

Neizvjesna budućnost

Svaki tumor drugačije djeluje te standardna liječenja mogu polučiti bolje, ali i lošije rezultate. Onkologija ima standardizirane protokole liječenja. Iz svog iskustva s liječenjem tumora, Dino tvrdi da se treba osloniti na klasičnu medicinu, no probati i s alternativom, samo oprezno.

"Puno toga pomaže. Nema čarobnog štapića jer da ga ima, liječnik bi vam ga odmah dao. Treba vjerovati – u liječnika, u lijek, u molitvu, u Boga, u čajeve, pripravke, dodatke za osnaživanje organizma... Svi koji su bili u toj situaciji znaju da će sve probati, sve učiniti.“

Sreća je u nesreći što je tip karcinoma koji je napao Ana Mari najagresivniji tip, no za njega u Hrvatskoj postoji najbolji lijek koji plaća HZZO. Na taj način obitelj je pošteđena plaćanja skupog liječenja, no pripravci i dodaci za prehranu koji su potrebni osobama koje idu na kemoterapiju kako bi im se osnažio organizam iscijedili su obiteljski budžet.

Dino kao jedini skrbnik ove obitelji, koji kao kuhar može raditi tek na pola radnog vremena kako bi brinuo o supruzi, strepi nad njihovom budućnošću.

Njihovi prihodi sastoje se samo od invalidske mirovine koju Ana Mari dobiva i njegove plaće kuhara na pola radnog vremena. A mjesečni troškovi zbog ortopedskih pomagala, dodatnih lijekova, masti, čajeva, dodataka prehrani i vježbi rastu i do 12.000 kn.

Dino poziva da mu se svi koji ovoj obitelji žele i mogu pomoći na bilo koji način, mogu javiti putem njegova Facebook profila.

Odnos prema trudnicama u hrvatskom zdravstvu

Trenutačne afere koje potresaju hrvatsko zdravstvo, a vezane za tretman trudnica, rodilja i generalno žena, osobito na odjelima gineklogije, indikator su potrebe za promjenom. Moderniziranje sustava i brža reakcija medicinskog osoblja te humaniji pristup pacijentima, osobito posebno ranjivim skupinama u koje spadaju i trudnice, ono su što Dino Ljutić nakon svojeg iskustva s liječenjem supruge Ana Mari zagovara.

„Volio bih kada bi se uvele promjene, osobito u tretmanu trudnica. Ako trudnice imaju prednost u pošti i u banci, kako to da nemaju na hitnoj pomoći? Kada smo išli u KB Dubrava, moja supruga nije mogla sjediti od bolova, zamolio sam sestru da ju prime preko reda, a gospođa mi je rekla da je i ona bila trudna pa joj se svejedno nisu dizali u tramvaju i odbila nas je primiti po ubrzanom postupku“, prepričava Dino.

Svoju priču Dino zaključuje riječima: "Ako postoji način prevencije, to treba iskoristiti, danas dosta ljudi dođe prekasno zbog ignoriranja simptoma ili krivih dijagnoza. Tu ima mnogo prostora za napredak."

Listopad  mjesec borbe protiv raka dojke

Trenutačno svaki dan od raka dojke umru dvije od tri žene oboljele od te bolesti, a svaka deseta žena ima izglede oboljeti od raka dojke. Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja, kao i visoke smrtnosti oboljelih, rak je prozvan epidemijom modernog doba. Listopad je međunarodni mjesec protiv raka dojke kao najinvazivnijeg i najčešćeg raka u žena. 

Više od 90 posto oboljelih od raka dojke može se izliječiti ako se bolest dijagnosticira na vrijeme. Redovitim pregledom koji uključuje samopregledavanje, mamografiju i ultrazvuk dojki rak dojki se može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izliječenje veće od 98 posto. 

Predispozicijski su faktori za razvoj raka dojke genetska predispozicija, prvo menstrualno krvarenje prije 12. godine, rađanje djeteta nakon 30. godine ili niti jedan porođaj u životu, menopauza nakon 55. godine i pretilost. Promjene koje mogu biti indikatori raka dojke, a na koje treba obratiti pozornost jesu napipani čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži, povećani limfni čvorovi ispod pazuha i dugogodišnje korištenje oralnih kontraceptiva.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

U Hrvatskoj je krajem 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju. Mamografija se preporučuje kao najsigurnija metoda detekcije raka dojke jer se njome rak može otkriti dvije godine ranije no što tumor postane dovoljno velik da se može napipati. 

Prevencija je ključ izlječenja

Samopregled je metoda kojom žena pregledava vlastite dojke između 6. i 10. dana menstrualnog ciklusa jer je tada dojka najmanje "čvornata".

Kako napraviti pregled dojke: 

1. Sklopite ruke iznad glave i pritisnite na potiljak dok stojite pred ogledalom. Na taj ćete način najlakše uočiti promjene ako ih ima. 

2. Podignite lijevu ruku i pipajte detaljno lijevu dojku jagodicama prstiju desne ruke. Malim krugovima ispitajte tkivo dojke. Pregledajte cijelo područje između dojke i pazuha te pazuh tražeći promjene ili kvržice ispod kože.

3. Stisnite lijevu bradavicu i provjerite pojavljuje li se kakav iscjedak. Ponovite isto na desnoj strani.

4. Lezite na leđa i stavite jastuk ispod lijevog ramena. Lijevu ruku dignite iznad sebe te se pregledajte na isti način kao kada ste bili uspravni. 

Mamografija je najčešća metoda pregleda. Radi se o rendgenskoj metodi pregleda dojki, no moderni mamografi minimalno zrače te nisu opasni po zdravlje. Mamografija se preporučuje svim ženama nakon 40. godine života. 

Ultrazvuk dojke odlična je dijagnostička metoda s točnošću većom od 90 posto. Prednost je te metode u mogućnosti razlikovanja dobroćudnih promjena u dojci od onih zloćudnih. 

Udruge za pomoć oboljelima od raka dojke

Đana Atanosovska, tajnica udruge "Europa Donna", rekla je da je "edukacija žena o važnosti samopregleda ključna." 

Udruga "Europa Donna" na svim javno zdravstvenim manifestacijama upućuje na važnost prevencije, a s ozirom na to da je 2018. godina prva godina da se statistika smrtnosti od raka dojke u Hrvatskoj smanjila, trud se isplati. Od 2019. godine u sklopu svojih aktivnosti nudit će i besplatnu psihološku pomoć oboljelima. 

"P.I.N.K. life" udruga je koja se bavi organiziranjem besplatnih edukativnih predavanja o liječenju osoba oboljelih od malignih bolesti te pružaju pravne savjete oboljelima 

Hrvatska liga protiv raka najstarija je udruga za borbu protiv raka na ovim prostorima

"Sve za nju" pruža pomoć oboljelima preko svoga Centra za psihološku pomoć, a u određenim slučajevima organizira i besplatan smještaj za vrijeme liječenja

Udruga "Nismo same" pruža uslugu besplatnih vožnji taksijem na kemoterapiju te se bave umrežavanjem preboljelih i trenutno oboljelih kako bi se iz iskustava drugih učilo.  

  Aktualno Emotivna poruka Dejana Lovrena: ''Znam da ti nije bilo lako, prošla si kroz pakao'' Dejan Lovren (Foto: Instagram) Dejan Lovren (Foto: Instagram) Foto: Instagram Dejan Lovren (FOTO: Instagram) Dejan Lovren (FOTO: Instagram) Dejan Lovren (Foto: AFP) Dejan Lovren (Foto: AFP) Foto: Afp Dejan Lovren (Foto: Instagram) Dejan Lovren (Foto: Instagram) Foto: Instagram Dejan Lovren (FOTO: Instagram) Dejan Lovren (FOTO: Instagram) +2 Dejan Lovren (Foto: Instagram) Celebrity Emotivna poruka Dejana Lovrena: ''Znam da ti nije bilo lako, prošla si kroz pakao'' 1/8 >>

Aktualno Bila je prijateljica vlasnika Leicestera: U stravičnoj nesreći poginula je i lijepa misica Nursara Suknamai (Foto: Instagram) Nursara Suknamai (Foto: Instagram) Foto: Instagram Nursara Suknamai (FOTO: Instagram) Nursara Suknamai (FOTO: Instagram) Nursara Suknamai (FOTO: Instagram) Nursara Suknamai (FOTO: Instagram) +0 Nursara Suknamai (FOTO: Instagram) Celebrity Bila je prijateljica vlasnika Leicestera: U stravičnoj nesreći poginula je i lijepa misica 1/4 >>

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene