Ilustracija (Foto: Gettyimages)
Ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages

U Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj bez anestezije se radi vrlo malo ginekoloških zahvata, svega desetak posto onih koji pripadaju među hitne kod kojih nije moguće primijeniti anesteziju, a takvih je ove godine bilo 50-ak, dok su sve druge žene dobile neki vid anestezije, izjavio je u utorak pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak.


Postoje situacije kada se zbog hitnosti ne može dati opću anesteziju, a je li u nekim slučajevima došlo do medicinskih pogrešaka, ispitat će inspekcija Ministarstva zdravstva. KBC Zagreb primio je lani svega jednu takvu prijavu, a utvrdi li se da je bilo grešaka, one moraju biti sankcionirane, rekao je Novak prilikom obilježavanja Svjetskog dana anestezije.

Nedovoljan broj anesteziologa jer odlaze iz Hrvatske

Vezani članci Deni Karelović (Foto: Ivo Cagalj/ PIXSELL) Splitski liječnik: ''Nismo ju vezali, ni nemamo lisice'', Mostova zastupnica: ''Vezali su me remenom'' Ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Stravična svjedočanstva žena: ''Vrištala sam toliko da je muž pokušao kroz prozor vidjeti što mi rade''

S obzirom na bolna svjedočanstva žena nakon ginekoloških zahvata koja posljednjih dana izlaze u javnost, Novak se slaže da razlog za to može biti i nedostatak anesteziologa u bolnicama, kako tvrdi Hrvatska liječnička komora, ali smatra da najviše nedostaje dobra komunikacija.

Ističe da KBC-u Zagrebu, kao najvećoj hrvatskoj bolnici, također nedostaje anesteziologa, unatoč tome što ih je u zadnje dvije godine primljeno pedesetak, a uskoro će biti raspisan natječaj za još 20 specijalizacija iz anesteziologije.

"Interes za anesteziologiju postoji i, srećom, još uvijek možemo birati najbolje. Mislim da ćemo za 2-3 godine biti popunjeni", kaže Novak.

U hrvatskom je zdravstvu danas više od 700 anesteziologa, što je 2,5 puta više nego prije 30-ak godina, no i dalje ih je premalo. Među najvažnijim razlozima za nedovoljan broj jest to što su anesteziolozi jedna od specijalnosti koja najviše odlazi iz Hrvatske zbog boljih primanja i uvjeta rada.

Ilustracija (Foto: Gettyimages)
Anestezija, ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages

Predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje KBC-a Zagreb Slobodan Mihaljević ističe da su anesteziolozi nužni kod svih zahvata u medicini, no postoje stanja kod kojih anesteziolog mora odlučiti predstavlja li davanje anestezije pacijentu veću korist ili štetu.

Komentirajući slučajeve izvođenja kirateža bez anestezije, Mihaljević kaže da svaka žena koja je hitan ginekološki pacijent, a posebno trudnice iznad 22. tjedna trudnoće dolaze u hitnu punog želuca, pa bi primjena opće anestezije mogla dovesti do komplikacija koje bi mogle ugroziti život.

Svaki pacijent koji dođe na operacijski stol mora biti fiksiran. U anesteziji ili bilo kojem drugom zahvatu kod operacija može doći do pomicanja pacijenta i trzanja, pa se može probiti životno važan organ, što može izazvati nove komplikacije, upozorio je.

"U ginekološkim operacijama može se probiti uterus, ući u crijeva itd., stoga ti pacijenti moraju biti zbrinuti na taj način. To su pacijenti koji dolaze na stol izvana, hitni su, imaju svoje rizike za anesteziju i kod naše procjene uvijek se rukovodimo odnosom štete i koristi", kaže Mihaljević.

Ističe kako se anestezija najviše primjenjuje upravo u Klinici u Petrovoj, kod 25-30 pacijentica dnevno, pa godišnje kroz anesteziološku ambulantu prođe njih 5000 do 7000.

U zadnjih 10 godina ni jedan smrtni slučaj

"Sve one budu obrađene, uspavane, i nismo imali nikakvih problema", kaže Mihaljević i naglašava da posljednjih 10 godina nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj rodilje, a smrtnost dojenčadi u granicama je prosjeka u Europskoj uniji.

Mihaljević navodi da anesteziolozi u KBC-u Zagreb rade na 60 radilišta te da će se njihov broj s dolaskom specijalizanata povećati na stotinjak. Što se tiče odlazaka, posljednjih je mjeseci otišla jedna anesteziologinja.

Jasminka Hlupić iz Ministarstva zdravstva najavila je da će zdravstvena inspekcija provesti nadzor u svim bolnicama koje imaju djelatnost ginekologije i opstetricije, kako bi se točno utvrdile činjenice i koji su razlozi za propuste koji su se možda dogodili.

"Budući da u nadzoru ne sudjeluju samo zdravstveni inspektori Ministarstva zdravstva, nego i stručnjaci liječnici, trebaju se formirati komisije koje će u svojoj bolnici provesti nadzor. To je vrlo kompleksan postupak koji se ne može obaviti u kratkom roku, ali će se odraditi najbrže moguće jer nam je to sada prioritet kako bismo vidjeli stvarnu situaciju u našim rodilištima", rekla je Hlupić. (Hina)