Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki veleposlanik James Foley političku suradnju dviju zemalja ocijenio je odličnom.


Dodao je da su za proširenje gospodarske suradnje potrebne reforme. Više američkih investicija priječe birokratske zapreke, visoki porezi i čak 250 raznih nameta. Vladin program ekonomskog oporavka naziva dobrim. SAD se zalaže za daljnje proširenje Europske unije. Veleposlanik Foley najavljuje i daljnju američku potporu Hrvatskoj.

Vezani članci Slika nije dostupna SAD odbile dati novac u zamjenu za Foleyja prije njegovog ubojstva Slika nije dostupna Proglasio bankrot: 'Moram prodati kuću koju sam kupio mami'

'Premijerka putuje u Washington kako bi se susrela s potpredsjednikom Bidenom. Nedavno se susrela s predsjednikom Obamom u Pragu. Dakle, na političkoj razini odnosi vjerojatno ne bi mogli biti bolji', kazao je Foley.

'Ekonomija temelj politčke moći'

SAD će nastaviti podupirati Hrvatsku na putu u Europsku uniju. Članstvo će biti od goleme koristi gospodarstvu, ali samo ako se modernizira. Tek u tom slučaju Hrvatska može igrati i vodeću ulogu u regiji. 'Politički utjecaj, kako kažemo, nacionalna moć i utjecaj u svijetu naposljetku imaju ekonomske temelje. Morate imati ekonomiju koja može stvarati prosperitet kroz svoju konkurentnost i produktivnost, a ne samo kroz posuđivanje', savjetovao je Foley. Za proširenje odnosa na gospodarskom području potrebne su reforme. Posebno je nužna promjena poslovne i investicijske klime.

'One su apsolutno nužne kako bi zemlja mogla konkurirati kao članica Europske unije. Također bih rekao, konkurirati i globalno jer u globaliziranoj ekonomiji kapital, sviđalo se to nama ili ne, novac odlazi ondje gdje su uvjeti najprivlačniji', kaže Foley. Veće američke investicije u Hrvatsku priječe birokratske zapreke, visoki porezi i čak 250 raznih nameta. Smatra da bi vladin program ekonomskog oporavka mogao biti put prema napretku.

'Promjene koje je premijerka najavila u svom programu oporavka su kao što sam rekao teške i teško je zamisliti da se takva vrsta reformi može provesti bez široke potpore', rekao je Foley. Amerika već godinu dana procjenjuje da je Hrvatska ispunila sve uvjete za otvaranje poglavlja pravosuđa. Foley kaže da će Europa biti stabilna tek proširenjem Unije na cijeli jugoistok kontinenta. To će promijeniti ulogu SAD-a, ali Washington će i dalje ostati posvećen prijateljima i saveznicima na starom kontinentu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju