Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

100 milijuna dolara

SAD odbile dati novac u zamjenu za Foleyja prije njegovog ubojstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je svijet ostao zgrožen snimkom dekapitacije američkog novinara Jamesa Foleyja, otkrivaju se novi detalji...

'Sjedinjene Američke Države nastavit će raditi ono što moraju kako bi zaštitile svoje ljude', poručio je američki predsjednik Barack Obama kao odgovor na stravičnu snimku ubojstva novinara Jamesa Foleyja koja je obišla čitav svijet. Predsjednik vrlo otvoreno progovara o tome kako je najvažnije štititi vlastiti narod.

Pročitajte i ovo ISIS-K sigurnosna opasnost Europa na nišanu terorista, aktivirani sigurnosni alarmi: Iz ove zemlje kreću u napade Osumnjičeni za teroristički napad u Moskvi dovedeni su pred sud - 7 Brutalne metode Cure snimke mučenja terorista: Jednom na genitalije prikopčali elektrode, drugog tjerali da pojede dio vlastitog uha

Teroristička skupina ISIS Sjedinjenim Američkim Državama dala je mogućnost da spasi Foleyja. Za život hrabrog novinara zatraženo je 100 milijuna dolara otkupnine. Tako tvrde član Foleyjeve obitelji i bivši talac koji je bio zatočen zajedno s novinarom, prenosi New York Times. Za razliku od mnogih europskih zemalja koje su terorističkim skupinama isplatile milijune kako bi sačuvale živote svojih građana - 'protektivne' SAD odbile su platiti.

Obama zbog njih naredio napad na Islamsku državu

Nije poznat podatak o tome kada su točno teroristi zatražili otkupninu za Foleyja ni zašto je američka vlada odbila platiti. Vladini izvori tamošnjim su novinama rekli da isplata tolike otkupnine samo pomaže terorističkim skupinama.

Iz Bijele kuće tvrde da su početkom ljeta 2014. u Siriju poslali specijalne vojničke trupe da spase Foleyja, međutim akcija nije imala uspjeha.

Didier Francois, francuski veteran koji je bio u zatočeništvu s Foleyjem, ispričao je Reutersu kako je osoba koja je novinaru zadala posljednji udarac bila upravo ona koja ga je otela. 'Bio je nevjerojatna osoba s čvrstim karakterom. Bio je ugodan kolega jer je bio čvrst i sabran. Znao se othrvati pritisku i agresiji otmičara', rekao je.

Foleyja je imao prilike upoznati i Nicolas Henin koji je francuskom Expressu otkrio da je novinar imao puno gori tretman od ostalih talaca nakon što su militanti otkrili da mu je brat bio član Američkog ratnog zrakoplovstva. 'Zbog toga, a i zato jer je bio Amerikanac, dobio je izrazito loš tretman. Postao je 'živa boksačka vreća' za tamničare, ali je ostao neumoljiv', prisjetio se Henin.

U snimci s Foleyjem, džihadistička skupina otkrila je ime koje je iduće na listi - Steven Joel Sotloff. Riječ je o novinaru koji je već godinu dana u njihovom zatočeništvu. Predsjednik Obama u svojemu obraćanju javnosti nije ovo komentirao. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene