Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U razgovoru s Markom Biočinom

Američka ministrica energetike za Dnevnik Nove TV: ''Podržavamo sve što će Hrvatsku učiniti neovisnom od Rusije''

Aktualno Galerija Jennifer Granholm, američka ministrica - 1 Jennifer Granholm, američka ministrica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Jennifer Granholm, američka ministrica - 2 Jennifer Granholm, američka ministrica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jennifer Granholm, američka ministrica - 3 Jennifer Granholm, američka ministrica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jennifer Granholm, američka ministrica - 4 Galerija 1/4 >>
Ministrica za energetiku SAD-a Jennifer Granholm uoči sudjelovanja na 4. ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju (P-TECC) u Zagrebu dala je ekskluzivni intervju reporteru Dnevnika Nove TV Marku Biočini.

Američka ministrica za energetiku Jennifer Granholm sudjeluje na 4. ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju (P-TECC).

P-TECC je multilateralna inicijativa na čijem je čelu američko Ministarstvo energetike. P-TECC obuhvaća 24 zemlje srednje i istočne Europe i komplementaran je Inicijativi triju mora s naglaskom na energetsku infrastrukturu, međusobnu povezanost i sigurnost.

Ovogodišnji sastanak P-TECC-a u Zagrebu započeo je poslovnim forumom u srijedu, a u četvrtak će se održati ministarski sastanak.

Dan uoči sudjelovanja na sastanku ministrica Jennifer Granholm dala je ekskluzivni intervju reporteru Dnevnika Nove TV Marku Biočini.

Mislim da je pokojni predsjednik John F. Kennedy rekao - ne pitajte što Amerika može učiniti za vas. Ipak, to je prvo što ću vas pitati. Što Amerika može učiniti za energetsku sigurnost Hrvatske i regije?

Granholm: Upravo to i jest jedan od razloga zbog kojih se ovaj sastanak Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju događa ovdje. Vidimo Hrvatsku kao potencijalno golemog proizvođača, a možda i izvoznika čiste energije s obzirom na resurse koji su ovdje. Imate fantastične resurse, kao što je primjerice geotermalna energija - toplina ispod naših nogu. Sjedite na geotermalnom žarištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razgledavanje terminala Plenković predstavio Nehammeru i Söderu LNG terminal na Krku i objasnio zašto je ova suradnja važna

Kako gledate na ambicije hrvatske Vlade da proširi LNG terminal i stvori regionalno plinsko čvorište?

Granholm: Podržavamo sve što će Hrvatsku učiniti neovisnom od Rusije. Rusija je držala omču oko vrata mnogima od vaših susjednih država. Mi ne želimo da se to događa. Ako Hrvatska vidi priliku da joj ukapljeni prirodni plin pomogne kod takvih težnji, mi smo potpuno za to.

Više ne koristimo ruski plin, ali jako ovisimo o uvoznom američkom LNG-u, to i statistike pokazuju. Koja je razlika?

Granholm: Velika je razlika između ovisnosti o ruskom plinu i ovisnosti o uvoznom plinu iz drugih država, bilo da je to SAD ili Ujedinjeni Arapski Emirati. Kao prvo, LNG se može kupiti od mnogih dobavljača, a ne ovisite o jednom toku plina cjevovodom iz države koja je dokazala da nije pouzdana. Dakle, nedostatak pouzdanosti je ogroman. Želite li da vas Putin drži za taoce? Naravno da ne želite.

Pročitajte i ovo Zagreb - 2 Analiza najava Tri teme za budućnost Hrvatske: Dnevnik Nove TV pitao je stručnjake zvuče li im premijerove ideje poznato

Čini se kontradiktorno da se Europa i europske zemlje koje su američki saveznici za isporuke američkog LNG-a moraju natjecati s državama poput Kine, koje očito nisu saveznici.

Granholm: Mi imamo Zakon o prirodnom plinu koji kaže da Vlada ne može upravljati isporukama plina. To se odvija kroz privatni sektor. To je još jedan razlog zbog kojeg mislim da je ovo geopolitičko prestrojavanje toliko važno za države da osiguraju vlastitu energiju, da budu energetski sigurne jer nijednu državu nitko nikad nije držao u poziciji taoca zato što je imala pristup geotermalnoj energiji ili energiji vjetra ili energiji sunca. Možete to ustrojiti. I zato želimo poticati energetsku neovisnost država kako ne bi bile ovisno ni o privatnim kompanijama, ni o drugim državama i kako bi same postigle svoju energetsku sigurnost.

Pročitajte i ovo Europsko vijeće: Ilustracija - 4 Sa sastanka Europskog vijeća Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Status kandidata velika je prilika za BiH, stvari su se pokrenule"

Vidite li neke investicije američkih kompanija u hrvatsku energetiku u narednih pet godina?

Granholm: Imate resurse, i to u obilju, tako da bi Hrvatska mogla biti neodoljiva za realizaciju ovih projekata ako okolnosti budu dobre. I to je jedan od razloga zašto smo danas tu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene