Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Alimentacija za predškolsko dijete 1.500, za školsko 1.700 kn

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon tri godine povećani su iznosi mjesečnih prosječnih potreba djece o kojima sudovi moraju voditi računa pri određivanju visine alimentacije, pa taj iznos sada za predškolsko dijete iznosi 1.500 kuna, a za školarca 1.700 kuna.

Riječ je o minimalnom povećanju od 60 kuna, odnosno 100 kuna, a odluku o visini mjesečnih potreba djece s obzirom na troškove života donijela je ministrica pravosuđa Ana Lovrin koja je to, prema Obiteljskom zakonu, dužna učiniti jednom godišnje.

Pročitajte i ovo U bolnici s djecom Imaš pravo, ostvari ga Tko sve ima pravo na besplatni smještaj uz bolesno dijete i kako se ono ostvaruje Kolesterol Liječnici upozoravaju Zabrinjavajući podaci: Sve je više djece s povišenim kolesterolom

Navedeni iznosi služe sudovima samo kao smjernice kod donošenja presuda o visini alimentacije. Naime, potrebe djeteta mogu se utvrditi i u povećanom iznosu ako je to u skladu s povećanim materijalnim mogućnostima pojedinog roditelja.

Iznosi potrebni za podmirenje osnovnih potreba djeteta do 2004. se nisu izračunavali, pa su o tome samostalno odlučivali suci, što je dovelo do neujednačene sudske prakse.

Ministrica Lovrin je s objavom podataka o prosječnim potrebama djeteta zakasnila, jer je po zakonu te podatke trebala objaviti najkasnije do 1. travnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene