Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U turizmu ima posla

Ako se nastavi ovaj trend konobare ćemo morati uvoziti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za utjehu, ipak ima sredina gdje ima dosta posla, a nema zainteresiranih. Dubrovniku nedostaju stotine konobara i kuhara, što se pokazalo na upravo održanom sajmu zaposlenja. A dobar kuhar u Dubrovniku bit će plaćen kao saborski zastupnik.

Stotine mladih danas su posjetili sajam poslova na dubrovačkom sveučilištu. Izlagalo je 28 izlagača sa dubrovačkog područja, što je mnogima ukazalo priliku za zaposlenje. 'Očekujemo da ćemo imati negdje do tisuću prijavljenih aplikacija za zaposlenje i da ćemo imati u konačnici, dvjestotinjak ljudi koji će naći posao izravno zahvaljujući sajmu', rekao je Dasen Jasprica iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pročitajte i ovo Novi sustav oporezivanja - 3 Porezne izmjene Ugostitelji pozdravljaju novi Vladin potez: "Ovo je velika stvar za nas" Slika nije dostupna Hoćemo li ih uvoziti? Trebamo radnike: Ovo je 5 trenutno najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj

Već godinama nema dovoljno konobara i kuhara. Upravo oni danas mogu najlakše naći posao te su neki zbog toga i došli na sajam. 'Nije bitno gdje bi točno volio raditi, ali volio bih raditi u Dubrovniku. Volim taj posao pa bi htio to ostvariti', rekao je Marin Musolin, mladi kuhar. Nedostatak konobara i kuhara, problem je za hotelijere i ugostitelje. 'To je ogroman problem, ali današnja burza rada pokazuje da sve više mladih ljudi, pametnih, inteligentnih mladih ljudi, idu u ta zanimanja, upravo iz razloga što su primijetili gdje im je sigurna egzistencija, gdje će dobiti dobru plaću', kaže Pavo Jerković, vlasnik hotela 'Vila Neretva'. Mladi se sve teže odlučuju za ugostiteljska zanimanja, iako već kroz školovanje imaju priliku za stalni posao.

'Mi smo pokrenuli odavno i jedan proces stipendiranja učenika, organiziranu praktičnu nastavu. Svi oni koji žele već tijekom školovanja, već na prvoj godini, mogu sklopiti ugovore o stipendiranju i odmah osiguran posao', rekao je Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik .Bez obzira na recesiju i krizu, u turizmu se još uvijek može naći posao. Nažalost, ukoliko se nastavati dosadašnji trend, konobare ćemo morati uvoziti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene