Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utjecaj događaja iz eurozone na RH

'Ako nam padne rejting, dolazi MMF, a oni proračun režu motornom pilom!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moguće utjecaje događaja u eurozoni na Hrvatsku analizirao je Mislav Bago.

Iako većina zemalja ima negativne trendove, one imaju puno bolji rejting nego što ga u ovom trenutku ima RH. Predviđanja jesu negativna, svi imaju velika očekivanja od summita političara, no države svoje državne financije trebaju dovesti u red. U protivnom, ova 2012. će biti gora od predviđanja.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Ilustracija Poboljšani izgledi Standard & Poor's potvrdio kreditni rejting Hrvatske: "Gospodarstvo će rasti snažnije od većine u eurozoni"

U negativnom trendu je i Francuska, analitičari za nju predviđaju da će joj trebati pet godina da se vrati u elitni krug. Negativni trend Austrijanaca jest zbog toga što su imali loše kreditne plasmane. Treba pomno pratiti banke u RH koje su u austrijskom vlasništvu.

Slovenci i Talijani, samo oni zajedno s Austrijancima čine trećinu hrvatskog izvoza, strateški su vrlo važni.

Oni koji drže Europu, tu je Njemačka, njihovo gospodarstvo u ovom je trenutku jekao što je bilo  1991. Tu je i Nizozemska, Luksemburg i Finska. Ali, od toga summita sljedećeg tjedna svi očekuju puno, da Angela Merkel i Nicolas Sarkozy dogovore kako će Europa poslovati.

Hoće li pad kreditnog rejtinga Italije, Slovenije i Austrije utjecati na RH, ovisi o premijeru Milanovići i njegovom ekonomskom timu. Hoće li imati u narednim danima političke snage i hrabrosti da srežu sve što se može. Da spasimo kreditni rejting i proračun ove, ali i sljedeće godine. Za Hrvatsku je najvažniji puno manji proračun, treba trošiti manje, od 4 do 7 milijardi. Središnja banka je predvidjela da rasta neće biti, što znači da će proračunska rupa biti veća, a država će trebati rezati više.

Ostaje vladina mogućnost da privatizacijom i investicijama proda sve udjele ispod 25 posto. Na primjer, pitanje Podravke, što će država s tvrtkama gdje nema kontrolu, to ili  treba privatizirati i taj novac investirati ili otvoriti i spasiti radna mjesta koja će ove godine biti izgubljena. I ono što je važno, državna ili javna uprava, svi koji su na proračunu, ona bi se trebala smanjivati ili otpuštati. Procjene su oko 20 posto, no vjerojatno će ići za 10 posto, to bi moglo olakšati proračun.

Ukoliko u Hrvatskoj padne kreditni rejting, došao bi MMF. Kada dođe, oni proračun režu motornom pilom, ne razgovaraju o emocijama ili političkim pitanja kao što su treba li pomagati  područja od posebne državne skrbi ili ne. Kod MMF-a je jasno, hrvatski kreditni rejting je BBB minus, zadnji trend je negativan. Potonemo li jednu stepenicu ispod, bit ćemo BBB, u tom trenutku, samo za npr. kredite trebat će nam tri milijarde kuna više. To je sve što bi trebali znati u narednim danima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene