Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Ako će nas Vukelić braniti kao od korupcije, ajme majko nama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ovci su danas u nastavku saborske rasprave o programu nove vlade podsjećali na afere iz prošlog HDZ-ovog mandata.

Ocijenili su kako činjenica da te afere do danas nisu razriješene, posebno one u Brodosplitu i cestogradnji uz koje se vežu imena starih-novih HDZ-ovih ministara Branka Vukelića i Božidara Kalmete, dovode u pitanje vjerodostojnost nove vlade.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

HDZ-ovi su se zastupnici, pak, u istupima ograničili samo na replike i odbacivanje prozivki SDP-ovaca, a najžešće su reagirali na izlaganje Ivice Pančića koji je ustvrdio da je "korupcija pogonsko gorivo dosadašnje i nove vlade".

Pančić je kazao kako je akcija Maestro "obično bacanje prašine u oči Bruxellesu i građanima Hrvatske", te da nova vlada i dalje namjerava nastaviti "kontinuitet dosadašnjih afera. Podsjetio je da je Kalmetin vozač optužen za reketarenje, a da su se uz njegovo ministarstvo u zadnje četiri godine vezali masovno manipuliranje natječajima i zemljištem na Jadranu.

- Urušavali su se vijadukti i tuneli, cijena kilometra autoceste
narasla je za više od 60 posto, a to nisu izolirani primjeri, nego sustavno isisavanje novca iz džepova poreznih obveznika, rekao je Pančić.

HDZ-ovac Krunoslav Markovinović uzvratio mu je da je upravo lijeva koalicijska vlada omogućila priključenje bespravno izgrađenih objekata na komunalnu infrastrukturu, što je, kaže, dovelo do devastacije priobalja. Ustvrdio je i da je Goranu Štroku vlada Ivice Račana po izuzetno niskim cijenama prodala hotele u sanaciju kojih je uložen ogroman novac.

Iako je Pančićev govor ocijenio odstupanjem od uobičajenog ponašanja u Saboru, predsjednik Luka Bebić rekao je da će danas suzdržati od opomena, jer "zasad želi biti korektan", a Pančiću je poručio: "Vi ste prorok, ali očito imate mogućnost da se iskažete samo gomilanjem optužbi na račun vlade".

SDP-ovac Marin Jurjević u svojim se kritikama usmjerio na bivšeg ministra gospodarstva, a budućeg ministra obrane Branka Vukelića, kojega bi, kaže, proglasio "doživotnim počasnim radnikom splitskog škvera". 

- Ako nas Vukelić kao ministar obrane bude branio kako nas je branio od korupcije u Brodosplitu, onda ajme majko nama, poručio je Jurjević.

Neven Mimica (SDP) prigovorio je programu nove vlade jer ne predviđa reformu državne uprave, da ne planira odvajanje političkog i administrativnog upravljanja javnog upravom, koju se, smatra, i dalje želi držati ovisnoj o vlasti i politici. 

- Reforma državne uprave svela se u prošlom mandatu samo na smanjivanje broja ministarstava i ministara, a sada se i od toga odustalo. To je politiziranje javne uprave bez želje za reformom, rekao je Mimica.

Ante Kotromanović (SDP) zamjerio je izostanak brige prema
braniteljima koji nisu invalidi i stradalnici, posebno što se tiče
njihova zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite. Predložio je uvođenje odličja 'junak Domovinskog rata' za branitelje koji su časno služili i poginuli u ratu, a kako bi, rekao je, prestala praksa da najviše odličja ima "čovjek iz Beča" kako je nazvao umirovljenog generala Vladimira Zagorca, čije izručenje Hrvatska očekuje zbog optužbi za ratno profiterstvo.

Budući da je za pojedinačnu raspravu o programu nove vlade
prijavljeno još dvadesetak zastupnika, očekuje se da će Sabor o povjerenju vladi glasovati kasno navečer.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene