Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo turizma predalo je danas prijedlog akcijskog plana za turizam Vladi i Ministarstvu financija koje sve predložene mjere mora i odobriti.


Turistički akcijski plan danas je napokon stavljen na stol Vlade i šefa državne blagajne – Šukera. Smanjenje PDV-a na hranu i piće, davanja za slivne vode, spomeničku rentu, TV pretplatu, nadoknada za slovenske vinjete samo su neke od mjera koje bi trebale spasiti sezonu pred nama. Smanjenje PDV-a definitivno bi utjecalo na cijene u restoranima, a i ostala davanja su golema.

Vezani članci Dostava hrane Dostava im je potpuno upropastila apetit: Strpljivo su čekali hranu, a dobili su... ovo Andrej Plenković Beroš: ''Sa svakom dozom cjepiva bliže smo fazi u kojoj možemo reći - adio, korona.'' Božinović najavio moguće popuštanje mjera

'Samo vodoprivredna naknada na nivou grupe Jadranka, znači kampovi i hoteli iznosi preko 2,5 milijuna godišnjeg troška, pa naknada za televiziju je 560 tisuća kuna. Sva ta davanja su vrlo visoka i kratkoročno i dugoročno utječu na profitabilnost hotela i ukupnog turizma', rekla je Tatjana Braškić iz Jadranke d.d.

Ministar ništa od mjera koje se spominju - ne želi potvrditi. 'Ono što je djelomično objavljeno kao nacrt, ne odgovara akcijskom planu što će biti predstavljen', rekao je minstar turizma Damir Bajs. Neslužbeno ipak doznajemo da od naknade novca za plaćene slovenske vinjete neće biti ništa. S obzirom da ministar sve češće spominje 2010., dio mjera možda će startati tek tada.

Pred nama je sezona koju nećemo moći nazvati rekordnom i dobrom, prva nakon devet godina koja će biti u minusu. Zato će svaka konkretna mjera hotelijerima dobro doći. No kako je krenulo, možemo se samo nadati da mjere neće biti donesene kad sezona bude gotova.