Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe

19 godina od akcije Maslenica: u 3 dana poginulo 18 branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca danas se obilježava početak vojno-redarstvene operacije Maslenica kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe.

Terenske borbe u sklopu operacije Maslenica počele su 22. siječnja 1993. godine u rano jutro. Sama operacija je trajala tri dana. U akciji je oslobođeno zadarsko zaleđe, područje oko mosta Maslenica, zrakoplovna luka Zemunik te brana Peruča do koje su hrvatske snage došle nakon nekoliko dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestilo Ministarstvo branitelja Identificirano još šest osoba nestalih u Domovinskom ratu: "Obitelji će imati mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću svojim najmilijima" Ilustracija Ratni zločin u Trpinji Osuđen na 20 godina: Mučili civile, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme i pasu travu pa ih strijeljali

Nakon što su hrvatska vojska i policija zauzele ranije okupirani teritorij, uslijedila je protuofenziva srpskih snaga koja je odbijena. U prva tri dana akcije poginulo je 18 branitelja. U protuofenzivi je do kraja ožujka 1993. poginulo 127 branitelja.

Međunarodna zajednica je napravila pritisak na Hrvatsku zbog ove akcije. Vijeće sigurnosti je svojom rezolucijom od Hrvatske zatražilo da prekine sve aktivnosti i napusti oslobođeni teritorij. To se nije dogodilo, ali je general Janko Bobetko kasnije izjavio da se zbog toga nije obavila treća faza ove akcije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene