Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri mjeseca

Nestašica poznatog lijeka: Neće ga biti do studenoga, a znaju se i razlozi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Od utorka na hrvatskom je tržištu nestašica lijeka Propranolola, kojeg neće biti do kraja listopada.

Farmaceutska kompanija Sandoz na svojim stranicama izvijestila je o nestašici poznatog lijeka na tržištu Hrvatske, a riječ je o lijeku Propranolol Sandoz 40 mg tablete djelatne tvari propranololklorid.

On se koristi za liječenje angine pektoris, povišenog krvnog tlaka, profilaksa kod srčanih bolesnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Službene brojke Objavljeni najnoviji podaci o koronavirusu: Pogledajte koliko je ljudi oboljelo i preminulo u posljednjih tjedan dana

Pročitajte i ovo Ilustracija pet regija na udaru Upaljen meteoalarm: Stiže novo nevrijeme uz kišu i jak vjetar, budite na oprezu!

Propranolola neće biti od 1. kolovoza do 31. listopada ove godine. Spomenuti lijek u travnju ove godine bio je povučen iz ljekarni.

Kontaktirali smo HALMED koji nam je objasnio o čemu se radi:

"Vezano za lijek Propranolol Sandoz 40 mg tablete u travnju ove godine provedeno je povlačenje pet serija predmetnog lijeka, nakon čega nije provedeno dodatno povlačenje. Predmetno povlačenje iz travnja ove godine provedeno je zbog utvrđene neispravnosti u kakvoći pojedinih serija ovog lijeka koja se odnosila na povišenu razinu nitrozaminskih onečišćenja u lijeku u odnosu na prihvatljive razine unosa propisane u Europskoj uniji. 

Navedenom neispravnošću u kakvoći nisu bile zahvaćene sve serije ovog lijeka, stoga su određene količine lijeka i dalje bile dostupne na našem tržištu. Budući da su predmetne zalihe sada utrošene, HALMED-u je prijavljena nestašica lijeka s očekivanim trajanjem do 31. listopada te će opskrba tržišta lijekom biti normalizirana nakon što proizvođač provede potrebne mjere u svrhu puštanja u promet novih serija lijeka odgovarajuće kakvoće", poručili su iz HALMEDA. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene