Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽRTVE INTERNIH OBRAČUNA?

Afera s lažnim diplomama: Nekim medicinskim sestrama stiglo rješenje o poništenju, čeka se diplomatska pomoć

Aktualno Galerija Lažne diplome - 1 Lažne diplome - 1 Foto: DNEVNIK.hr Lažne diplome - 2 Lažne diplome - 2 Foto: DNEVNIK.hr Lažne diplome - 3 Lažne diplome - 3 Foto: DNEVNIK.hr Lažne diplome - 4 Lažne diplome - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Lažne diplome - 5 Galerija 1/5 >>
Afera s diplomama fakulteta u Kragujevcu, među kojima je i ona supruge šefa SDP-a, dobila je nastavak. Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak doznala je da je dio medicinskih sestara suočen s odlukom o poništenju diplome. One tvrde da su žrtve internih obračuna u Kragujevcu.

Iz Kragujevca na adrese dijela hrvatskih medicinskih sestara stiglo je rješenje o poništenju diplome prvostupništva.

Odvjetnica Vesna Alaburić potvrdila je kako je otprilike trećina sestara dobila rješenje kojim se utvrđuje poništavanje diplome, dio ih je dobio poziv za izjašnjavanje o činjeničnim aspektima jer se vodi upravni postupak, a jedan dio njih nije dobio apsolutno nikav upit iz Kragujevca.

Među diplomama iz Kragujevca je i ona supruge Peđe Grbina. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, ona još nije dobila nikakav dokument.

Sestre koje jesu - sada uz odvjetnicu Alaburić sastavljaju žalbe i očitovanja.

"One su to uredno plaćale, uredno polagale ispite i osjećaju se ne samo kao kolateralne žrtve nego velike žrtve nekih možda internih obračuna u Kragujevcu, koji su došli s jednim krakom i do Pule", naglašava Alaburić.

Krakom od prije 10 godina. Podsjećamo, zbog rada bez dozvole Ministarstvo obrazovanja zabranilo je rad pulskoj podružnici sestrinstva iz Zenice, pa su sestre treću godinu prebačene na Sveučilište u Kragujevcu.

Sporne su 44 hrvatske diplome, a samo ih je 13 polagalo ispite i u Hrvatskoj komori. Većina sestara zaposlena je u pulskoj bolnici.

Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula, pojašnjava kako se u ovom trenutku njima ništa ne mijenja.

"Imaju uredne i vrijedeće licence od Hrvatske komore medicinskih sestara, tako da im se radno mjesto nije promijenilo", dodaje Hrstić.

Hrvatska komora već mjesecima čeka odgovor iz susjedstva, pa je u pomoć pozvala i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Pročitajte i ovo Diplome - 1 PITANJE ISPRAVNOSTI Dnevnik Nove TV doznaje: Nakon uhićenja u Srbiji hrvatska policija će se pozabaviti diplomama medicinskih sestara

Pročitajte i ovo Diplome - 4 VELIKA AFERA Zbog hrvatskih diploma u Srbiji su uhićeni bivši rektor i dekan. Dnevnik Nove TV doznaje da je među diplomama i ona supruge Peđe Grbina

Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, pojašnjava kako čekaju da im Ministarstvo pokuša pomoći diplomatskim putem da dođu do tih podataka, koji su im u toj situaciji iznimno bitni.

"Treba napomenuti da su to sestre koje imaju odobrenje za samostalni rad kao srednje medicinske sestre, tako da ugroze za naš sustav i bolesnike nema nikako", ističe Gazić.

Zanimljivo, odluke o poništenju donesene su još prošle godine, ali su sestrama poslane tek nakon što su u sklopu velike afere uhićeni bivši dekan i rektor kragujevačkog fakulteta.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene